Vaša korpa
Istrazivanja > Šoju i tamari

Šoju i tamari

Kad poželite promenu, nešto novo i zdravo...

...odaberite šoju i tamari sos japanske kompanije MUSO

Sigurno ste se bezbroj puta do sada pitali: „Šta sutra za ručak“? Čini se, bezbroj potencijalnih ideja, a u suštini se sve svodi na nekoliko jela, par namirnica, koje variraju u zavisnosti od godišnjeg doba. I to je to. Ukoliko se često nalazite u ovakvoj situaciji, češće nego što biste želeli, onda vas sigurno spremanje ručka svakog dana ili par puta nedeljno, užasno opterećuje.

Da vam pripremanje hrane postane lako, brzo a pri tom i postane zadovoljstvo, ne morate menjati kompletne navike u ishrani, ili trošiti ogromne pare na egzotičnu i skupu hranu. Ne, nije u pitanju ni posudje. Za početak će biti i više nego  sasvim dovoljno, ako u svoju kuhinju ubacite dva sojina proizvoda – šoju i tamari sos. Preko noći ćete postati kulinarski velemajstor. Izaberite proizvode japanske kompanije Muso i nećete se pokajati. Postaćete njihov verni obožavatelj.

Šoju i tamari – sojini umaci, ali zašto toliko jedinstveni?

Ova dva sosa su proizvodi soje nastali njenom fermentacijom. Šta to znači? Tamari i šoju u svom sastavu, kao posledicu fermentacije, imaju karakteristične hemijske i organoleptičke promene. To, u stvari, znači da je barem jedna njihova komponenta bila izložena dejstvu mikroorganizama – bakterija, gljivica ili budji, a zahvaljujući njima, ovi sosevi su kao finalni proizvod dobili karakterističan miris, ukus, boju, agregatno stanje, odnosno specifična organoleptička svojstva.

Primarna razlika izmedju šoju i tamari sosa je ta što je šoju napravljen od soje i pšenice, a tamari sadrži samo sojinu kašu i morsku so. Iz tog razloga šoju ima nešto blaži ukus, dok je tamari sos jači i oštriji. Fermentacija ovih umaka traje oko godinu dana i odvija se u drvenim bačvama od kedrovine  na normalnoj temperaturi. Za ovaj proces se koristi posebna vrsta budji pod imenom Aspergillus oryzae (koji).

Zbog specifične arome koju poseduju, tamari i šoju se koriste i u mnogim drugim svetskim kuhinjama. Recimo, šoju se primenjuje za pripremu čorbi, variva, umaka, rezanaca, salata, dinstanog povrća, a u toku letnjih meseci je izrazito cenjen i tražen za potrebe roštiljskih marinadi. Tamari je, opet, karakterističan zbog toga što ne sadrži gluten i nastaje kao „nusproizvod“ sojinog misa – odnosno, to je tečnost koja izlazi iz soje u toku fermentacije. Tamnije je boje od šoju sosa i slaniji je, pa kada se koristi u kuvanju, dovoljno ga je staviti duplo manje nego šoju sosa. Sasvim slobodno se može koristiti kao zamena za so u jelima.

Šoju ili tamari, šta izabrati?

Koji god od ova dva sjajna umaka kompanije Muso izaberete, nećete pogrešiti, jer im je aroma nesvakidašnja i daje jelima poseban šmek. Bitno je da obratite pažnju na to da je jedan glutenski (šoju, sadrži prepečenu pšenicu), a drugi bezglutenski proizvod (tamari, samo soja, voda i so). Takodje, ako volite intenzivniji ukus, opredelićete se za tamari, a ako volite slabiji intenzitet umaka, onda je za vas pravi izbor šoju. Ono što je, ipak, najvažnije, jeste činjenica da su oba sosa veoma zdrava i prebogata aminokiselinama – odlični su izvori belančevina. Sadrže i mikroorganizme koji olakšavaju varenje.

Šoju sos pomaže pri varenju povrća i žitarica. Obiluje proteinima, mineralima i vitaminima B kompleksa. Upotrebljava se i kao baza prilikom pravljenja lekova u kućnoj varijanti, dodaje se i u toku pripremanja banča čaju (japanska vrsta zelenog čaja). Šoju i banča čaj daju izvanredne rezultate u jačanju krvne slike, za otklanjaje umora kao i za neutralisanje kiselosti u organizmu.

Tamari takodje poseduje sve nutritivne vrednosti poput šoju sosa, samo je oporiji, jačeg i bogatijeg ukusa. Dodaje se u supe, variva, salate i kuvane žitarice. Njegovom redovnom upotrebom poboljšava se krvna slika, kao i celokupno stanje organizma.

Ako do sada niste bili u prilici da konzumirate neki od ovih soseva, ovo proleće je idealna prilika da isprobate, što da ne, i šoju i tamari. Taman ćete se i sami uveriti u njihovu aromu, miris i teksturu, i odlučiti koji vam više “leži.” Kombinujte ih sa raznim jelima i na razne načine. Zdravi su, odlični za varenje, a što je veoma bitno – prirodni su 100%, jer je japanska kompanija Muso pobornik čistog zdravlja. Bez hemikalija, pesticida, herbicida.

Uz šoju i tamari sos Muso kompanije bićete večno mladi i zdravi, a pri tom i neprikosnoveni u kuhinji!

Autor: Milica Tasovac