Vaša korpa
Istrazivanja > Blagotvorna svojstva maslinovog ulja

Blagotvorna svojstva maslinovog ulja

Maslinovo ulje pomaže kod mršavljenja, jača imunitet i usporava proces starenja. Osnovni je sastojak mnogih kulinarskih specijaliteta, a u velikoj meri se koristi i u medicinske svrhe. Njegova zdravstvena dobrobit može se osetiti i u lečenju debelog creva i raka dojke, dijabetesa, srčanih problema, artritisa i visokog holesterola.

Maslinovo ulje pomaže kod sniženja nivoa lošeg holesterola u krvi jer je bogato mononezasićenim masnim kiselinama. Hladno cedjeno maslinovo ulje sadrži velike količine antioksidantnih polifenola i oleinske kiseline. Zato je, u poredjenju sa uobičajenim biljnim uljima, daleko zdravije i predstavlja odličan izbor u svakodnevnoj kuhinji.

Ipak, ono je i visoko kalorično, pa je za postizanje najboljih zdravstvenih rezultata potrebno koristiti ga u umerenim količinama. Preporučeni dnevni unos maslinovog ulja za smanjenje rizika od srčanih oboljenja je oko 2 supene kašike.

Maslinovo ulje - voćno ulje

Svima nam dobro poznato, maslinovo ulje je u suštini voćno ulje dobijeno iz useva drveta masline prevashodno u oblasti Mediterana. Vekovima ga čovečanstvo koristi za kuvanje, za spravljanje kozmetičkih preparata i sapuna, u medicinske svrhe i kao farmaceutski dodatak ishrani. Ovo ulje se pored toga može koristiti i kao gorivo za uljane lampe.

Vrste maslinovog ulja

Postoje razne vrste maslinovog ulja od kojih se najčešće srećemo sa sledećim:

  • Nerafinisano maslinovo ulje (virgin - devičansko maslinovo ulje)

Vrsta ulja koja se koristi za kuvanje i koja je manje kisela

  • Hladno cedjeno maslinovo ulje (extra virgin - ekstra devičansko maslinovo ulje)

Daleko kvalitetnije maslinovo ulje koja se proizvodi korišćenjem hladne prese za cedjenje maslina.

  • Čisto maslinovo ulje (pure)

Kombinacija rafinisanog i nerafinisanog ulja. Sadrži visok nivo kiselosti.

  • Ulje za lampe (lampante)

Koristi se kao gorivo i ne preporučuje se za kuvanje.

Najmanje čista vrsta maslinovog ulja (pomace) se pravi od razredjene pulpe preostale nakon cedjenja maslina. Po čistoti svog sastava ono i ne predstavlja pravo maslinovo ulje.

Maslinovo ulje se može kategorisati prema ukusu, aromi, kiselosti i boji. Ako je hladno cedjeno maslinovo ulje još i organsko, odnosno ako su masline iz kojih je ono cedjeno gajene prema standardima organske proizvodnje, onda je kvalitet ovog ulja neuporediv. Naravno, uvek je preporučljivo da koristimo autentično ulje koje sadrži najkvalitetnije vrednosti za kuvanje i upotrebu u medicinske svrhe.

Hranjivi sastojci u maslinovom ulju

Maslinovo ulje je bogato antioksidansima, vitaminima K i E i izuzetno hranjivim sastojcima. Bogato je mononezasićenim masnim kiselinama poput oleinske i palmitoleinske kiseline, koje čine 10g od ukupno 14g masnih kiselina u ulju. Osim toga, maslinovo ulje ne sadrži ugljene hidrate ni holesterol i zbog toga se svakodnevnim korišćenjem ovog ulja smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Kalorijska vrednost maslinovog ulja slična je ulju/puteru od kanole, sa približno 120 kalorija na supenu kašiku ulja.

Zdravstvene dobrobiti maslinovog ulja

Maslinovo ulje je na mnogo načina blagotvorno za naše zdravlje. Redovno konzumiranje maslinovog ulja pruža izmedju ostalog sledeće beneficije:

Ublažava srčane probleme

Prirodno maslinovo ulje sadrži 70% mononezasićenih masnih kiselina. Kao rezultat toga, ono smanjuje sakupljanje holesterola u krvi i smanjuje srčane probleme.

Snižava holesterol

LDL holesterol je vrsta lošeg holesterola koji uvećava rizik od srčanog udara i plućnih i srčanih oboljenja. Hladno cedjeno maslinovo ulje bogato antoksidansima (oko 40 vrsta) pomaže da se ublaže posledice oksidisanja LDL holesterola. Takodje, ono podiže nivo dobrog HDL holesterola.

Smanjuje višak kilograma

Eksperti u oblasti medicine ukazuju na to da je veoma teško ugojiti se kada se unose mononezasićene masne kiseline koje su prisutne u maslinovom ulju. Istraživanja vršena na mediteranskom maslinovom ulju pokazala su pozitivne rezultate kod korišćenja maslinovog ulja za mršavljenje.

Jača metabolizam

Maslinovo ulje jača metabolizam, stvara dobru koštanu strukturu i pozitivno utiče na razvoj mozga kod male dece. Izvanredan je izvor vitamina E koji je veoma koristan za ljude u starijem životnom dobu.

Sprečava upale

Maslinovo ulje je bogato fenolima i poseduje protivupalna i antimikrobna svojstva. Zahvaljujući tome, koristi se za sprečavanje razvoja patogenih bakterija i smirivanje upalnih procesa.

Podstiče varenje

Poznato je i da maslinovo ulje potpomaže procesiranje hrane. Koristi se kao medicinsko ulje za čišćenje digestivnog trakta i podsticanje pokretljivosti creva.

Usporava procesa starenja

Maslinovo ulje bogato je antioksidansima i zahvaljujući tome utiče na usporavanje prirodnog procesa starenja. Kada se koristi u kozmetičke svrhe i u terapijama na bazi biljaka, čini čuda za kožu dajući joj prirodan sjaj i elastičnost.

Sprečava nastanka kamena u žuči

Još jedno od pozitivnih svojstava maslinovog ulja je da se uspešno koristi za sprečavanje nastanka kamenca u žuči.

Jača ćelijske membrane

Maslinovo ulje sadrži polifenole koji pomažu u izgradnji čvršćih ćelijskih membrana. Ono takodje povećava gipkost arterijskih zidova i zahvaljujući tome pruža veću zaštitu od raznih srčanih stanja.

Smanjuje rizik od raka

Kaže se da maslinovo ulje štiti ljudsko telo od narastanja malignih ćelija, pogotovo kod raka debelog creva. Medicinska istraživanja radjena na Oksfordskom univerzitetu potvrdila su da prisustvo kiselosti u ovom ulju može da spreči nastanak raka u debelom crevu i rektumu.

Sprečava nastanak raka dojke

Nedavna istraživanja ukazuju na to da hidroksitirozol, glavni sastojak maslinovog ulja može da pomogne u sprečavanju raka dojke kod žena koje su prošle kroz menopauzu.

Smanjuje hipertenziju

Nedavna istraživanja su pokazala da mediteranska ishrana, bogata mononezasićenim masnim kiselinama koje se nalaze u maslinovom ulju i koštunjarkama i nitratima koji se nalaze u zelenom lisnatom povrću, može da posluži kao zaštita od hipertenzije.