Vaša korpa
Istrazivanja > O magnezijum hloridu

O magnezijum hloridu

MAGNEZIJUM HLORID ili NIGARI (dragoceni mineralni spoj dobijen isparavanjem morske vode) pokazao se kao veoma koristan u lečenju brojnih bolesti. Nedostatak magnezijuma u organizmu jedan je od rizičnih faktora za razvoj mnogih oboljenja. Osim što može suzbiti infekcije i poboljšati opšte zdravstveno stanje, magnezijumum hlorid poseduje i čudesnu sposobnost podmladjivanja. Naime, ćelije ljudskog tela propadaju ako nisu opskrbljene  dovoljnom količinom magnezijuma.

LEKOVITI EFEKTI MAGNEZIJUM HLORIDA

 • štiti od osteoporoze i reume
 • poboljšava probavu
 • otklanja menstrualne tegobe
 • ublažava glavobolje
 • štiti kardiovaskularni sistem
 • podmladjuje organizam
 • pomaže kod mršavljenja
 • povećava energiju
 • ublažava depresiju
 • štiti od gripa i prehlade
 • pomaže kod bolesti nervnog sistema
 • ima antikancerogeno dejstvo

Prisutan u celom organizmu

Bez sumnje, magnezijum je izuzetno važan za organizam jer utiče na aktivnost više od 300 enzima i u skladu s tim je uključen u gotovo sve procese u našem telu. On učestvuje u aktivaciji enzima nužnih za replikaciju i popravak DNA. Omogućuje normalno prenošenje impulsa nervnim vlaknima te uravnotežuje nervni i mišićni sistem. Nužan je za pretvaranje hrane u energiju, za zdravlje zubi i kostiju, za pravilan rad srca, zaštitu krvnih sudova i prevenciju povišenog pritiska.

Vrlo je važan za opuštanje mišića i dobar san i sprečava tegobe poput hroničnog umora, glavobolje i migrene. Žene imaju posebno velike koristi od redovnog unošenja magnezijuma u organizam, jer čuva kosti od osteoporoze, uklanja bolne grčeve kod menstruacije i vrlo pomaže kod PMS-a.  Brojna su svedočanstva žena koje tvrde da su pošto su povećale unos magnezijuma u organizmu izgubile na težini. Osim toga imale su više energije.   

Na muškarce, magnezijum djeluje jednako blagotvorno, posebno kod problema sa prostatom.

Patimo od nedostatka magnezijuma

U današnje vreme, stručnjaci sve više upozoravaju na činjenicu da od nedostatka magnezijuma u organizmu pate i zdravi i bolesni. Istraživanja u Nemačkoj pokazala su da 40% osoba starijih od 18 godina pati od manjka magnezijuma. Manjak magnezijuma ima i 85% osoba koje su preživele srčani udar.  

Pre svega, naše telo apsorbuje tek jednu trećinu magnezijuma iz hrane. Zatim, konzumiranjem namirnica od belog brašna, poput hleba, peciva i testenine, trošimo zalihe magnezijuma u telu. Namirnice koje su prirodno bogate magnezijumom zbog savremenog  načina uzgoja, dugog skladištenja i zamrzavanja, sve su siromašnije tim mineralom. A kad, najzad, dodju na našu trpezu, najčešće dolaze u kuvanom obliku, čime izgube 40% do 70%  magnezijuma.

Magnezijum u obliku magnezijum hlorida

Magnezijum koji u organizam unosimo preko hrane u želucu se pretvara u magnezijum hlorid. Prema tome, magnezijum hlorid možemo direktno unositi u organizam bez ikakvih štetnih posledica. Uz mnogobrojne prednosti, magnezijum hlorid izvrsno je sredstvo za borbu protiv infekcija.  

Francuski hirurg, prof. Pierre Delbet, još je 1915. godine opazio antibiotska svojstva magnezijuma.U svojim eksperimentima vezanim za sprečavanje infekcija rana ustanovio je da je rastvor magnezijum hlorida bio znatno efikasniji od tradicionalnih sredstava.  Prof. Delbet je eksperimentisao i  sa unutarašnjom  primenom magnezijum hlorida i otkrio da taj rastvor  snažno podstiče imuni sistem. Po unosu magnezijum hlorida u organizam, bela krvna zrnca su trostruko efikasnija u uništavanju mikro organizama.

Tokom vremena, profesor Delbet utvrdio je da magnezijum hlorid blagotvorno djeluje kod niza bolesti i tegoba, poput bolesti probavnog trakta, akni, ekcema, psorijaze, ultikarije, astme, polenske  groznice, bolesti prostate, Parkinsonove bolesti, kod problema sa cirkulacijom. U svojim istraživanjima utvrdio je i da je magnezijumev hlorid delotvoran protiv bolesti organa za disanje, promuklosti, prehlade i gripa.

U novije vrijeme dr. Raul Vergini i brojni drugi lekarii potvrdili su efekat magnezijum hlorida na navedene bolesti i tegobe.
Popis je proširen pa se na njemu danas mogu pronaći i bolesti poput herpesa zostera, konjunktivitisa i reumatskih bolesti.
Magnezijum hlorid blagotvorno djeluje i na hronični umor i na stanja šoka. Ali, čak i ako ste zdravi, poboljšaće se izgled vaše kose, noktiju i tena, kao i raspoloženje.


Priprema magnezijum hlorida ili gorke soli

Napitak od magnezijum hlorida može se pripremati kod kuće, u Vašoj kuhinji. 

 • Prokuvati litar vode i ostaviti da se prohladi.  
 • U staklenu litarski bocu nasuti 33 grama flekica magnezijum hlorida (nigarija ili gorke soli) i preliti ohladjenom prokuvanom vodom.
 • Zatvoriti bocu i promućkati je da bi se sadržaj izmešao. Rastvor nije potrebno čuvati u frižideru. 
 • Da bi se ublažio gorak ukus magnezijum hlorida, dovoljno je dodati nekoliko kapi limuna.
   

Doziranje
Dnevna doza zavisi od bolesti i starosti osobe - od 1/2 do 3 kafene šoljice na dan:
              - od 10 do 50 godina: 1/2 male kafene šoljice ujutro
              - od 51 do 70 godina: 1 kafena šoljica ujutro
              - stariji od 70 godina: po 1 kafena šoljica ujutro i uveče

 

Magnezijum hlorid se može uzimati i transdermalno u obliku Magnezijum hlorid gela ili Magnezijum hlorid spreja.

zdrava_hrana_u_beogradu
cena

890

din.
zdrava_hrana_u_beogradu
zdrava_hrana_u_beogradu
cena

620

din.
zdrava_hrana_u_beogradu