Vaša korpa
> O ŠRI ČINMOJU

Šri Činmoj je rodjen 1931. godine u Istočnom Bengalu u Indiji (današnji Bangladeš). Kao jedan od najplodnijih pisaca na engleskom jeziku, tokom života je objavio više od 1500 naslova. Svrha njegovog obimnog literarnog dela je da povede čitaoca na putovanje ka samo-otkrovenju i ka sreći, da rasvetli bezvremena učenja duhovnih istina i da prikaže jasnu viziju ostvarenja harmonije u svetu u moderno doba.

Šri Činmoj se iz Indije preselio u Njujork 1964. godine, u kome je živeo sve do kraja svog života (2007). Njegova prva knjiga “Meditacije: hrana za dušu” objavljena je 1970. godine. Mnoge Šri Činmojeve knjige nastale su iz njegovih javnih govora koji su naknadno prevedeni u pisanu formu. Njegove knjige sadrže brojna predavanja koja je održao na prestižnim univerzitetima u okviru svojih putovanja širom sveta, govore koje je držao u sedištu Ujedinjenih Nacija u Njujorku, kao i prepise brojnih susreta sa njegovim učenicima i članovima publike u kojima je odgovarao na njihova pitanja.

Šri Činmoj se kao duhovni učitelj suočavao sa paradoksom da se služi literarnim izrazom kako bi iskazao “ono neizrecivo”, jer Vrhovna Istina obitava daleko van domašaja reči i moći poimanja. Ali i pored toga, olovka i reč imaju neospornu moć da nadahnu, da uzdignu, da iskažu. U svojim rukopisima, Šri Činmoj podvlači da se istina može spoznati tek kada se prevazidju mentalna ograničenja. Ali um je sposoban da uzvisi svoj pogled van domašaja uobičajenog kada mu se predoče visoki ideali. Šri Činmoj je preporučivao da čitamo njegova dela “srcem” da bi iz njih mogli da usvojimo ono najviše, kao i da bi se naša intuicija, naše osećanje i naša unutrašnja mudrost takodje probudili i odgovorili.

Šri Činmoj je naglašavao da se um ne može prosvetliti isključivo kroz čitanje knjiga. Tako je, na primer, meditaciju više voleo da podučava u tišini, jer se suptilna učenja najefikasnije prenose upravo u spokoju stišanog uma.

Na polju književnosti, poezija je bila Šri Činmojev omiljeni medijum za duhovno izražavanje. Kao što bi rekao:

“Uvek kažem da čovek piše prozu, ali da Bog piše poeziju, u čoveku i kroz čoveka.”

Njegova pozna literarna dela primarno se fokusiraju upravo na taj književni oblik. Šri Činmoj je do kraja života (2007. godine) dovršio više od 50.000 aforizama u formi pesme, kao deo projekta pod nazivom “Sedamdesetsedam Hiljada Stabala Služenja” započet 1998. godine sa namerom da napiše svih 77 hiljada. Ovaj opus je usledio nakon prethodnog, koji se sastojao od 10.000 kraćih pesama nazvanih “Deset Hiljada Plamtećih Cvetova” završenog 1983. godine, kao i od još jednog opusa sa 27.000 pesama nazvanih “Dvadesetsedam Hiljada Izdanaka Težnje”, završenog 1998. godine.

“Da bi stvorio poetsko delo, pesnik mora da se prenese u predeo Muze i da se u njemu izgubi... mora biti kao plamen koji sagoreva sve osim samog sebe.”

- Šri Činmoj

Šri Činmojev celokupni opus pored toga sadrži i veliki broj pripovedaka i pozorišnih komada koji nude poučne lekcije o životu. Ove pripovetke i pozorišni komadi se u velikoj meri zasnivaju na tradicionalnim narodnim pričama. Mnoge od njegovih drama posvećene su velikim duhovnim figurama. Šri Činmojev najčešće izvodjeni pozorišni komad je “Sidarta postaje Buda”, koji je široka publika veoma dobro prihvatila.

Učeni ljudi, profesori i književnici širom sveta puni su hvale za Šri Činmojev literarni opus. Medju nagradama koje su mu uručene na literarnom polju nalaze se: Zlatna medalja za književnost Medjunarodne akademije Liutes u Parizu (Médaille d'or Académie Internationale de Lutèce) i nagrada Udruženja književnika Ujedinjenih nacija za izvanredno umeće (United Nations Society of Writers Award of Excellence) 1993. Uručene su mu i brojne počasne diplome za važnu ulogu koju je odigrao kroz pružajunje podrške negovanju harmonije u svetu putem književnosti i na mnogo drugih načina.

Iako je Šri Činmoj napustio fizičko telo 11. oktobra 2007. godine, nepoznate knjige koje sadrže njegove dosad neobjavljene pisane materijale i audio zapise još uvek se objavljuju.

Ako želite da uronite u nepregledno polje duhovne inspiracije i da probudite težnju za višim istinama kroz bogat opus Šri Činmojaevih knjiga na našem jeziku, možete ih naručiti preko linka:
 


Biblioteka DUHOVNOST ZA NOVI MILENIJUM

 

Dodatni linkovi:
 

 

  • Ogromna biblioteka sa preko 1500 naslova u originalu, na originalnom engleskom jeziku, koje se mogu neograničeno pretraživati i čitati po naslovima, po temama i po odabranim ključnim rečima:

 

 

 

Broj pronadjenih artikala je 0