Vaša korpa
dodaci ishrani > Dijetalni proizvodi

ORGANSKO ČIA SEME (CHIA) 100g

0.00
240.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Ove semenke biljke Salvia hispanica bogate su omega 3 i 6 masnim kiselinama, gvoždjem, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, cinkom, fosforom, biljnim proteinima, aminokiselinama i vitaminama C i B grupe. Čest su sastojak raznih dijeta za mršavljenje. Čia seme se mnogo lakše apsorbuje ako je samleveno.

Čia seme je veoma blagog i prijatnog ukusa i lako se kombinuju sa drugim namirnicama, jer im ne menja ukus, a povećava hranljivost.

Budući da daje energiju, snagu i izdržljivost, a pomaže da se regulišu šećer i masti u krvi, čia je najidealnija u dijetalnoj ishrani jer „topi kilograme“ i reguliše probavu. Gel koji oslobadjaju ove semenke stvara fizičku barijeru izmedju ugljenih hidrata i digestivnih enzima koji ih razbijaju i usporava pretvaranje ugljenih hidrata u šećer. Zato se savetuje dijabetičarima da ih uzimaju pre obroka ili za vreme jela. Zbog izuzetne moći apsorpcije sprečava dehidraciju i pomaže organizmu da sačuva elektrolite, naročito prilikom znojenja usled velikog fizičkog napora.

Ne sadrži gluten, pa se preporučuje osobama koje pate od celijakije, a odlična je i za decu, trudnice, dojilje i osobe koje je bave intelektualnim radom. Pomaže brzo obnavljanje tkiva, pa može biti od koristi onima koji se oporavljaju od povreda, ali i bodi-bilderima koji su izloženi velikom naporu tokom treninga. Pomaže i u redukcionim dijetama, jer daje dugotrajan osećaj sitosti i ubrzava metabolizam.

Zdravstvene dobrobiti

  • Sprečava dehidraciju, čuva elektrolite posle velikog fizičkog napora
  • Doprinosi regulaciji varenja
  • Daje dugotrajan osećaj sitosti
  • Ubrzava metabolizam
  • Doprinosi da ugljeni hidrati sporije dospevaju u krv
  • Pomaže obnovu tkiva