Vaša korpa
Istrazivanja > 11 neverovatnih osobina Himalajske soli

11 neverovatnih osobina Himalajske soli

So se u ishrani koristi svakodnevno i veoma je važna za naše zdravlje. Ključno je konzumirati pravu so. Postoje vrste soli koje nisu hemijski preradjene, kao što su morska so i posebno roze so sa Himalaja koja poseduje neverovatna svojstva pogodna za ljudsko zdravlje.

 

 • Kontroliše nivoe vode unutar tela
 • Reguliše pritisak u krvnim sudovima
 • Balansira pH u organizmu
 • Pomaže kod regulacije šećera u krvi
 • Pomaže apsorpciju hranljivih materija u probavnom traktu i na taj način snabdeva telo dovoljnom količinom energije
 • Poboljšava vaskularno zdravlje i respiratorne funkcije
 • Sprečava grčeve u mišićima i jača kosti
 • Povoljno deluje na bubrege i žučnu kesu
 • Reguliše san
 • Podmladjuje, briše znakove starenja
 • Podržava libido

 

Himalajska so

Himalajska so dolazi iz nezagadjenog područja smeštenog u oblasti Himalaja. Rudnici soli u Pakistanu, drugi u svetu po veličini, leže u podnožju Himalaja. So iz ovih rudnika nema kamenu strukturu nego je kristalna i sadrži veliki broj prirodnih elemenata i minerala koji su od vitalnog značaja za naše zdravlje, uključujući magnezijum, kalijum, kalcijum-hlorid, fosfor i gvoždje. Roze boja kristala koji se vade iz rudnika je rezultat male količine oksida gvoždja. Cink, selen, jod i bakar su prisutni u tragovima. Ovoj soli se ne dodaju nikakve hemikalije ili aditivi.

 

Morska so i kuhinjska so

Sa druge strane, kuhinjska so prolazi kroz proces izbeljivanja i preradjivanja, a ta praksa uništava sve korisne minerale i elemente u tragovima. Kada se so svede samo na natrijum hlorid, telo je doživljava kao agresora i želi da je se otarasi. Medjutim, teško je se oslobadja na prirodan način. So izaziva iritaciju tkiva, zadržavanje vode i samim tim, visok krvni pritisak. Kada redovno konzumiramo kuhinjsku so, naše telo konstantno gubi ogromnu količinu energije da bi održavalo ravnotežu tečnosti.

Studije su pokazale da za svaki gram unešenog natrijum hlorida, odnosno kuhinjske soli, telo koristi približno 20x veću količinu vode u organizmu da bi je neutralisalo. Takav gubitak vode može dovesti do različitih stanja, uključujući reumatizam, artritis, giht, kamen u bubregu i celulit.

Himalajska kristalna so, sa druge strane, ne opterećuje telo, opušta ga i ima blagotvorno dejstvo na funkcije nervnog sistema.

 

Koliko Himalajske soli treba uzimati?

Kao i sa svakom drugom vrstom soli, ipak je potrebno obratiti pažnju na količinu unosa natrijuma. Himalajska so može biti veoma blagotvorna za organizam, ali pazite da ne preterujete. Ona je prvenstveno izvor natrijuma, a s obzirom da natrijum uzrokuje zadržavanje vode, prekomerno konzumiranje može izazvati različite zdravstve probleme, od kojih su najčešći visok krvni pritisak i srčane bolesti.

Iz tog razloga se na dnevnoj bazi ne preporučuje unošenje više od 1500mg natrijuma. Četvrtina kašičice Himalajske soli sadrži oko 500mg natrijuma. Može se koristiti nešto slobodnije u odnosu na kuhinjsku, ali treba biti pažljiv.

Izvor: Webtribune

Čitajte dalje:

Dodatna potvrda: