Vaša korpa
Istrazivanja > Miso i radijacija

Miso i radijacija

Japanski istraživač Hiromicu Vatanabe je utvrdio da MISO PASTA štiti od posledica izlaganja radijaciji i pomaže u otklanjanju štetnih efekata od radijacije. Na ovo istraživanje navela su ga iskustva japanskih lekara sa ljudima koji su bili ozračeni u Hirošimi i Nagasakiju. 

JAPAN 1945. GODINE: U Japanu se odigralo nekoliko veoma interesantnih i krajnje neobičnih dogadjaja nakon što su SAD bacile atomsku bombu na Hirošimu i Nagasaki. Broj slučajeva kancera naglo je porastao pošto su milioni ljudi bili izloženi ekstremnim nivoima radijacije. A opet, činilo se da su neki ljudi bili imuni ili mnogo manje podložni efektima radijacije čak i medju onima koji su se nalazili na manje od 1,5 km od epicentra eksplozije!!!

U KONKRETNOM SLUČAJU: Kada su 9. avgusta 1945. bačene dve atomske bombe na Nagasaki, lekar Tatuičiro Akizuki, zajedno sa 20 zaposlenih, vodio je brigu o 70 tuberkuloznih pacijenata u Bolnici Sv. Franje (Uragami Daiichi Hospital) na oko 1.4km udaljenosti od epicentra. Medjutim, ti ljudi uključujući i dr Akizukija, nisu dobili nikakve akutne bolesti od posledica radijacije. Dr Akizuki je smatrao da je to bio rezultat svakodnevnog uzimanja šolje miso supe sa algama. Kasnije se o tom dogadjaju pročulo i na Zapadu i miso je postao veoma popularan nakon Černobilske katastrofe koja se odigrala 26. aprila 1986. u Ukrajini. Zbog toga se dr Akizuki smatra prvom osobom u Japanu koja je skrenula pažnju na radioprotektivne efekte misoa u održavanju ljudskog zdravlja.

ZAŠTITA OD RADIJACIJE: Mehanizam zaštite kod izloženosti radijaciji koji pruža miso direktno je u vezi sa supstancama koje nastaju tokom procesa fermentacije miso paste, objašnjava dr Vatanabe. Drugim rečima, zdrave bakterije stvaraju supstance koje deluju na čoveka kao zaštita prilikom izloženosti radijaciji. "Supstance nalik citokinima koje se nalaze u miso pasti očigledno igraju važu ulogu u zaštiti i/ili oporavku i obnavljanju kritično ugroženih tkiva, ako se daju pre i tokom izlaganja radijaciji, objašnjava ovaj japanski istraživač.

MISO - ZDRAVA FERMENTISANA PASTA OD SOJE

Miso, zdrava fermentisana pasta od soje, je tradicionalni sastojak u japanskoj kuhinji i nastaje fermentisanjem sojinog zrna u kombinaciji sa pirinčem, pšenicom ili ječmom i sadrži vitamine, mikroorganizme, soli, minerale, biljne proteine, ugljene hidrate, masti i druge zdrave supstance. Miso se koristi kao osnovni sastojak u japanskoj kuhinji. Iako na zapadu ne postoji odgovarajući proizvod, ljudi koji su probali miso hvale ga zbog toga što je upotrebjiv na neogranično mnogo načina. Na primer, može da se koristi kao bujon, kao bogata zamena za meso u supama i kuvanim jelima. Smatra se da poseduje osobine koje promovišu zdravlje, otklanjaju umor, regulišu funkcionisanje creva, pomažu varenje, štite od stomačnog čira, smanjuju holesterol i krvni pritisak i sprečavaju bolesti koje su povezane sa načinom života, kao što su različiti oblici kancera. Takodje, primećeni pozitivni efekti od redovnog uzimanja misoa u vidu prevencije od povreda, kancera i povišenog krvnog pritiska usled izlaganja radijaciji, zasnivaju se na epidemiološkim i eksperimentalnim dokazima.

"Sojini izoflavoni koji su davani pre i nakon terapije zračenjem kod raka pluća, štitili su pluća pacijenata od negativnih efekata zračenja i štitili su pacijenta od oštećenja kože, gubitka kose, ubrzanog disanja, upale plućnog tkiva i fibroze, što dokazuje da soja štiti od posledica radijacije”, izjavljuju autori jednog drugog, takodje skorašnjeg naučnog istraživanja.

naučni izvor: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3695331/