Vaša korpa
zdravlje > Uputstvo za Neera dijetu

Uputstvo za Neera dijetu

Potpuno prirodna, na bazi sirupa drveta i limuna


Tekst u celosti preuzet iz brošure o Neera dijeti dr K. A. Bejera


NEERA DIJETA ZA MRŠAVLJENJE I DETOKSIKACIJU


UVOD

Želeo bih da vas upoznam sa jednom dijetom koja je u ovoj zemlji još uvek nepoznata. Ovu jednostavnu, povoljnu i efikasnu metodu razvijao je u proteklih pedeset godina iskusni lekar g. Stenli Barou koristeći prirodne metode sa Havaja.
Na Neera dijetu ćemo gledati prevashodno kao na način za skidanje suvišnih kilograma. Stenli Barou, medjutim, koristi ovu dijetu u okviru svoje prakse lečenja, za koju tvrdi da je brža i efikasnija od većine drugih metoda. U 
njegovoj knjizi “Lečenje za Doba Prosvetljenosti” (Healing for the Age of Enlightment) mogu se naći detaljnije informacije koje o ovoj dijeti govore kao o prirodnom leku, kao i opis Terapije bojama i Refleksne masažezvane Vitafleks.
Sama Neera dijeta je idealna za mršavljenje i pročišćenje tela. Primili smo na stotine pisama koja hvale ovu dijetu, od kojih su neka navedena u ovoj brošuri (poglavlje 8). Ali, jedini način da utvrdite šta ona može da učini za vas je da je isprobate. Kao i mnogi drugi, videćete značajno poboljšanje u vašoj liniji i osećaćete se primetno zdravije. Ova dijeta ne samo da otklanja suvišnu težinu, nego i podmladjuje i okrepljuje čitav unutrašnji sistem.


TIPIČNE KRITIKE

Kao i u slučaju svake druge dijete, ni ovoj ne nedostaju kritičari. Oni citiraju teorije govoreći da nema aminokiselina, a da limunov sok nije dobar za organe za varenje. Sledi tipičan primer. Jedna poznata instruktorka joge u Cirihu naručila je nekoliko primeraka ove brošure na preporuku jednog od svojih učenika. Ubrzo nakon toga, dobio sam pismo u kome se kaže da nije mogla da se složi sa sadržajem brošure i da želi da ih vrati. Nakon što sam sa njom razgovarao telefonom, odlučila je da isproba dijetu. Nakon dve nedelje ne samo što je želela da zadrži brošure, nego je naručila i dodatne za svoje polaznike. “Ne mogu da verujem”, rekla je, “ali ova dijeta čini čuda”.


USPEŠNOST DIJETE

Uspešnost Neera dijete može se videti i iz toga što lekari i alternativni lekari često koriste upravo nju. Zapažanja profesionalaca možete naći u poglavlju 7 i to su korisni saveti za one koji ovu dijetu žele da isprobaju po prvi put.
Neera dijeta je takodje dobra i za kosu. Švajcarski institut za kosu koristi Neera dijetu u okviru svog tretmana. “Otpadni proizvodi se skladište u ćelijama na površini tela, uključujući i kosu”; kaže šef ovog instituta. “Za zdravu kosu, pročišćenje tela je apsolutno neophodno, a ništa ne služi toj svrsi 
bolje od Neera dijete.”
Posle takvih pozitivnih reakcija mogu samo da ponovim - isprobajte ovu dijetu na samo deset dana i bićete zapanjeni blagotvornim efektom koji će imati na vaše zdravlje, a naravno, i na vašu liniju!


SMRŠAJTE 5 DO 10 KILOGRAMA ZA 10 DANA

Obična fraza?

Možda ćete se zapitati: “Da li je to moguće? A ako jeste, da li je to zdrav način za mršavljenje? Da to nije samo prazno obećanje, obična fraza, ili je zaista moguće da se toliko omršavi?”
Pet do deset kilograma je zaista prilična težina da bi se izgubila za samo deset dana. Još više zapanjuje to da se najveći broj korisnika ove dijete veoma malo ili uopšte ne ugoji kada se dijeta završi. U testovima koje smo sproveli, sedamdeset posto onih koji su upražnjavali ovu dijetu tačno prema uputstvu u ovoj brošuri, izgubilo je pet do deset kilograma, dok je većina od preostalih trideset posto izgubila izmedju dva i po i pet kilograma. Telo ponovo uspostavlja prirodnu ravnotežu elemenata, ne dozvoljavajući da se stvori ni višak ni manjak težine.


MASTI SE TOPE...

Činjenica da čovek zadržava istu težinu i posle dijete dokazuje da se kod gubljenja težine ne gubi samo voda, nego i da nestaju masti. “Tokom dijete masti se bukvalno tope...”, piše Stenli Barou. Oni koji isprobaju ovu dijetu videće kako se to dešava na svom sopstvenom telu.
Ova dijeta za mršavljenje apsolutno je neškodljiva za telo. Gubitak težine je naprosto deo pročišćenja čitavog organizma, odstranjivanja suvišnih masti i ostalih otpadnih materija. Zato se tu ne popravlja samo linija, nego i kvalitet kože i kose, povećava se efikasnost sistema za varenje i brzina oporavka od bolesti. Pored toga, ovo pročišćenje ima pozitivan uticaj i na psihičko zdravlje.


ISPROBAJTE DIJETU U PRAKSI

Testiranje u praksi otkriva mnogo više od hiljada teorija, a veliki uspeh ove dijete u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Americi, na Tajlandu, u Španiji i Sloveniji to i dokazuje. Stručnjaci za ishranu su uzalud pokušavali da mi dokažu da nije moguće da se toliko smrša za samo deset dana. Sve što im kažem je sledeće: ja poštujem vaše teorije, ali probajte ovu dijetu sami i vidite šta može da učini za vas. Video sam da su se mnogi vatreni protivnici ove dijete pretvorili u njene vatrene pobornike.

Sledeće poglavlje sadrži korisne informacije o prirodnom sirupu iz drveta koji se koristi u ovoj dijeti.
 

PRIRODNI SIRUP IZ DRVETA - ZNAČAJAN SASTOJAK

Dva glavna sastojka Neera dijete su sveže iscedjen limunov sok i prirodni sirup iz drveta. Lekari koriste limun u prirodnim metodama za spravljanje mnogih lekova. Podjednako je važan i sirup, mešavina soka od dve potpuno različite vrste drveta, šećernog javora i tropske šećerne palme.


JAVOROV SIRUP

Javorov sirup dolazi iz velikih javorovih šuma u Severnoj Americi. Davno pre kolonizacije, Indijanci su otkrili veštinu dobijanja soka iz javorovog drveća i njegovog zagrevanja dok se ne pretvori u sirup.

Šećer je bio retkost u tim hladnim predelima, pa je javorov sirup postao značajan deo njihove svakodnevne ishrane.
Šećerni javorov sok proizvodi se samo u periodu od četiri ili šest nedelja tokom marta i aprila, i to je sam početak proleća. U to vreme su šume još uvek pokrivene sa preko metar snega, što čini ubiranje soka po hladnoći veoma teškim zadatkom.
Svakog jutra sok se sakuplja iz košarica okačenih na drveće. Tradicionalno, košarice se sakupljaju konjskim saonicama i prevoze u kolibe. Tu se dobijena tečnost zagreva na vatri, dok ne postane gusta kao sirup.
Da se sirup ne bi pokvario, sok mora da bude koncentrisan. Potrebno je 40 do 50 litara slatkog soka da bi se dobio jedan litar gotovog proizvoda. To je količina koju jedan veliki javor proizvede tokom čitave godine. Javorovo drvo mora biti staro oko četrdeset godina da bi sa njega mogao da se sakuplja sok. Možete da zamislite kolike moraju biti te javorove šume (poznate i kao „šećerno rastinje“) da bi proizvele samo jedno bure sirupa, i koliko je tu rada potrebno!
Na savremenim javorovim farmama, sok se sakuplja iz složene mreže slavina, što je i brži i lakši metod, ali ne i povoljniji. Upravo zbog toga što je njegovo sakupljanje toliko teško, javorov sirup je skup. U SAD se 90% tzv „javorovog sirupa“ koji se prodaje proizvodi na veštački način, od kukuruznog sirupa i belog šećera i često sadrži samo 2% pravog javorovog sirupa. U proizvodnji prirodnog sirupa iz drveta koristi se isključivo tamni sirup gustine C, odnosno klase C koja je najbogatija mineralima.

 

PALMIN SIRUP

Medju stotinama različitih vrste palme koje rastu u tropskim krajevima, tri su posebno korisne za čoveka - kokosova palma, uljana palma i šećerna palma. Palmin sirup može se dobiti isključivo od dve do tri vrste šećerne palme.

Da bi se dobio sok iz palme, seku se dugi izdanci. Iz „usta“ tih izdanaka, slatki sok curi u dugačke šuplje bambusove štapove. Sok se potom sipa u velike posude koje se greju na otvorenoj vatri. Voda isparava, ostavljajući čvrst suvi šećer. Palmin sirup se retko izvozi, jer se teško čuva u toploj i vlažnoj klimi. Ako je potrebno da se skladišti, sirup mora da se koncentriše u suvi šećer da bi se izbegla fermentacija.


Palmin sirup i palmin šećer se u postojbini smatra za pravi delikates i ljudi ga više vole od belog šećera jer je ukusniji. Ispitivanja pokazuju da palmin sirup obiluje mineralima i zbog toga je idealan upravo kao sastojak u Neera dijeti.

Tokom ove dijete potrebna je veća količina minerala, a palmin i javorov sirup se uzajamno dopunjuju.

Sadržaj minerala u prirodnom sirupu drveta:

Gvoždje (Fe) - - - -  12,1 mg/kg
Mangan (Mn) - - - - 18,9 mg/kg
Cink (Zn) - - - - - - - 49,5 mg/kg
Magnezijum (Mg) -  144 mg/kg
Kalcijum (Ca) - - - - 358 mg/kg
Natrijum (Na) - - - - 458 mg/kg
Kalijum (Ka) - - - -  3693 mg/kg


Javorov sirup bogat je manganom i cinkom, dok ta dva minerala gotovo da ne postoje u palminom sirupu. Sa druge strane, palmin sirup sadrži velike količine kalijuma i kalcijuma, dva elementa koja su neophodna za ispravno funkcionisanje ćelija i koja su zbog toga važna za čišćenje tela. Kad se ova dva sirupa pomešaju u odgovarajućem odnosu, dobija se prirodni sirup iz drveta sa bogatim i uravnoteženim sadržajem minerala, koji je toliko važan za ovu dijetu.

PRAKTIČNO SPROVODJENJE NEERA DIJETE

Pogledajmo sada praktičnu stranu ove dijete. Kao što sam već rekao, glavni cilj Neera dijete je da se pročiste brojni organi u telu - da se rastvore i eliminišu nagomilane otpadne materije. Kada taj proces uspe, dolazi do vidnog opšteg poboljšanja zdravstvenog stanja i osetićete se okrepljeno i podmladjeno. Ova dijeta nije kreirana za lečenje neke odredjene bolesti, nego da bi omogućila telu da se samo očisti, a da istovremeno ojača njegov imunitet.
Prema Stenliju Barou, za sve bolesti 
postoji jedan zajednički uzrok, a to su otpaci, otrovi i sluz nagomilani u različitim delovima tela. Neera dijete eliminiše te otrove i tako otklanja koren bolesti. Da bi se održalo dobro zdravlje nakon dijete, važno je da se usvoje navike zdrave ishrane.
Višak kilograma je glavni razlog zbog koga mnogi žele da isprobaju Neera dijetu i ona je bez sumnje zaista sjajna za mršavljenje. Mnogi gube i do kilogram debljine na dan, a da pritom ne osete nikakav štetan propratni efekat. Telo dobija sve neophodne vitamine i minerale koji su mu potrebni tokom trajanja dijete i ne pati ni od jednog nedostatka. Ne samo da ćete smršati, nego ćete primetiti da vam se ten pročistio, da je vaša kosa dobila sjaj i da vam telo treperi na način koji dugo niste osetili.TRAJANJE DIJETE

Idealan vremenski period za Neera dijetu je deset dana. Samo u ozbiljnim slučajevima i pod kontrolom lekara može se produžiti i više od dve nedelje. Napitak koji se koristi sadrži sve što je telu potrebno tokom perioda od deset dana. Kritičari često kažu da ovoj dijeti nedostaju belančevine i da zato nije potpuna. Istina je da ova dijeta sadrži samo malu količinu belančevina, medjutim mnogi lekari smatraju da je to što ljudi danas konzumiraju prevelike količine belančevina uzročnik mnogih bolesti. Ljudsko telo ne samo što može bezbedno da funkcioniše bez dodatnog unošenja belančevina tokom ovih deset dana, već odsustvo belančevina predstavlja pravi blagoslov za čitav organizam i uz to pomaže procesu eliminacije, tako što se ne proizvode nove otpadne materije. Ako ovu dijetu ponovite dva do tri puta godišnje, postićićete trajan povoljan rezultat za vaše telo.
Dobar način da se odredi kako napreduje proces pročišćenja je da se posmatra promena boje jezika. Tokom čišćenja on postaje po površini 
beo, a kada povrati svoju normalnu ružičastu boju, može se smatrati da je proces čišćenja završen.


 


 

 

 

 

 

 

PRIPREMA NEERA NAPITKA

Za šolju Neera napitka, otprilike 3 dl, treba vam:

- 2 supene kašike svežeg limunovog soka (otprilike pola limuna)
- 2 supene kašike Neera prirodnog sirupa drveta
- 1/10 kafene kašičice kajen paprike ili domaće ljute paprike (aleve), po ukusu

Pomešajte u šolji limunov sok, prirodni sirup iz drveta i papriku, dodajte toplu vodu (ako više volite hladnu, možete dodati i hladnu vodu).
Uvek koristite svež limun a ne koncentrat limuna ili limunadu.
Ljuta paprika rastvara sluz i sadrži glavne B vitamine i vitamin C.
Tokom dijete, možete povremeno popiti malo čaja od nane. To je fina promena i pomaže procesu čišćenja. Čaj od nane takodje neutrališe neprijatan miris iz usta ili tela koji bi mogao da se pojavi.


Koliko napitka treba piti dnevno?

Popijte tokom dana 6 do 10 šolja tako pripremljenog Neera napitka. Kad god osetite da ste gladni, jednostavno popijte još jednu šolju.

Važno: Ne bi trebalo da uzimate nikakvu drugu hranu tokom čitavog trajanja dijete!

Pošto prirodni sirup iz drveta i limun sadrže sve neophodne mikroelemente, ne bi trebalo da osećate glad.

Ako ste pre dijete imali manjak kilograma, ne morate da se plašite gubljenja težine tokom dijete. Jedine materije koje telo može da izgubi tokom ove dijete su sluz i otpadne materije. Zdravo tkivo neće biti oštećeno i vi ćete povratiti svoju prirodnu težinu.

Što se više otpadnih materija eliminiše, to su bolji rezultati, pa se zato držite ovih uputstava.


Mnogi su utvrdili da im pomaže ako piju biljni čaj protiv zatvora (laksativni čaj), npr. senu, koja takodje čisti organizam. Neka jedna šolja tog čaja bude prvi obrok ujutru i poslednji obrok pre odlaska na spavanje.
Podjednako je efikasna i slana voda. Zagrejte litar vode i dodajte dve kašičice morske soli. Koristiti morsku, a ne običnu kuhinjsku so. Ujutru, popijte umesto laksativnog čaja ceo litar vode. Za pola sata, čitav sistem za varenje biće potpuno očišćen.
Dodajte onoliko soli koliko vam odgovara. Čišćenje organa za varenje neće vam naneti nikakvu štetu ukoliko koristite prirodne laksative - bilo slanu vodu, bilo biljni čaj.
Preporučljivo je da se laksativni čaj popije uveče da bi se rastvorile otpadne materije, a slana voda ujutru, da bi se one isprale. Sve otpadne materije moraju tokom ove dijete neprekidno
da se eliminišu i ne treba dozvoliti da se ponovo negde u organizmu nagomilavaju.

DODATNA HRANA I LEKOVI

Mnogi žele da tokom ove dijete uzimaju vitaminske pilule ili dodatnu hranu. Ti dodaci više umanjuju efikasnost procesa eliminacije (izdvajanja otpadnih materija iz ćelija tela i izbacivanja otpada iz sistema) nego što pomažu, jer je i njih potrebno eliminisati. Tek nakon što se proces završi, telo je spremno da ponovo prihvati hranu.
Ako uzimate neke lekove koje vam je prepisao lekar, morate koristiti zdrav razum. Ti lekovi će umanjiti efikasnost dijete, medjutim, za
tražite dozvolu od lekara pre nego što prestanete da ih uzimate, po mogućnosti nekog lekara koji je otvoren i koji zna nešto o prirodnim metodima lečenja. Ipak je bolje nastaviti dijetu uz uzimanje lekova, nego upošte i ne pokušati - težina će se smanjiti, a do pročišćenja će još uvek doći, iako u nešto manjoj meri.
U svakom slučaju treba izbegavati dodatnu hranu kao što su slatkiši ili kafa, koji će samo učiniti da telu bude teže da se otarasi nečistoća i otpadnih materija.


SLABOST TOKOM DIJETE

U odredjenom trenutku tokom dijete uobičajeno je da se javi slabost ili blaga vrtoglavica. To može da potraje dan-dva i nije rezultat nedostatka vitamina ili minerala, nego je jednostavno posledica rastvorenog otpadnog materijala koji kruži kroz telo pre nego što se konačno eliminiše. To može da prouzrokuje blagu mučninu i ako se desi, odmarajte se nešto duže nego obično. Trebalo bi da budete u stanju da obavljate svoje svakodnevne aktivnosti. Ne odustajte posle tri ili četiri dana - što ste duže na ovoj dijeti, to ona postaje lakša.
Na osnovu iskustava korisnika, pokazalo se da su prva četiri dana najteža. Do trećeg dana se rastvori najveći deo otpadnog materijala, ali još uvek ne napusti organizam. Petog dana mnogi primećuju znatno poboljšanje zdravstvenog stanja i nemaju problema da završe dijetu.

 

ODVIKAVANJE OD PUŠENJA

Neera dijeta se pokazala kao izuzetno efikasna kod onih koji žele da ostave pušenje ili piće. Hemijske promene u telu i proces pročišćenja znatno će smanjiti te potrebe. Naravno, ne može se prestati naglo. Počnite da postepeno smanjujete dnevnu količinu, sa ciljem da potpuno prestanete četvrtog dana. To daje telu vremena da eliminiše sve preostale otrove. Po završetku dijete ne bi trebalo da osećate nikakvu prinudnu potrebu da pušite ili pijete. Naravno, postoje i psihološki razlozi povezani sa zavisnošću, koji se ne mogu otkloniti samo Neera dijetom.
 

DOVRŠAVANJE DIJETE

Prelazak sa Neera napitka na normalnu ishranu mora da se obavlja postepeno (javlja se iskušenje da se suviše rano previše pojede). Pošto su se naši organi za varenje odmarali deset dana, moramo biti pažljivi kada opet počnemo da jedemo.
Evo kako izgleda idealan prelazak. Prvog i drugog dana nakon dijete popijte nekoliko čaša sveže iscedjenog soka od pomorandže. Popodne drugog dana pripremite supu od povrća po sledećem receptu:

 

Supa od povrća

Upotrebite nekoliko vrsta povrća - krompir, luk, šargarepu, zeleno lisnato povrće i sl. Radi ukusa može se dodati sušeno povrće ili povrće u prahu. Može se dodati čili, kari, ljuta paprika i zelena paprika. Može se koristiti integralni pirinač, samo malo soli, a nikako meso.

Pojedite tu supu uveče, sa malo prepečenog hleba ili pirinčanih galeta.


Trećeg dana popijte sok od pomorandže ujutru, pripremite supu u podne, a uveče spremite obrok koji se sastoji od povrća, salate i voća. Nemojte jesti meso, ribu, jaja, više hleba ili slatkiše i nemojte piti crni čaj i kafu tokom ta tri dana. Od četvrtog dana možete početi da se hranite normalno.

Pre nego što započnete Neera dijetu, prisetite se važnih koraka:

1. Mentalno se pripremite za dijetu
2. Sledite uputstva iz ove brošure
3. Koristite slanu vodu ili laksativni čaj kao pomoćno sredstvo
4. Ne jedite i ne pijte ništa drugo (osim onoga što je nevedeno u ovoj brošuri)
5. Budite uporni i završite dijetu
6. Sledite uputstva kad završite dijetu


Dr. K. A. Bejer