Internet prodavnica zdrave hrane

prodavnica zdrave hrane wishlist (0) prodavnica zdrave hrane wishlist (0) Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane

prodavnica zdrave hrane ǀ Sve kategorije ǀ Zdravlje

LUK, zdravlje i dugovečnost

6.2.2024.

Znate za izreku: "Jabuka na dan..."

E pa trebalo bi da bude: "Luk na dan drži doktora na daljini!"

Često se izbegava usled oštrog mirisa i ukusa i neprijatnog efekta koji ostavlja u ustima i na dah. Snažan miris i ukus crnog luka potiče od njegovog jedinjenja koje sadrži sumpor, a koje je takođe odgovorno i za neverovatne zdravstvene prednosti luka.

Sastav crnog luka i njegova svojstva

Crni luk pripada istoj porodici korenastog povrća kao i beli luk (čuvena super-zvezda), crveni luk, praziluk i mladi luk. Svi oni predstavljaju odličan izvor vitamina B, posebno B6, B1, folata i biotina. Oni sadrže takođe i velike količine vitamina C, mangana, bakra, fosfora i kalijuma, kao i ogromne količine fitonutrijenata i antioksidativnih polifenola. Neki od istaknutih fitonutrijenata uključuju kvercetin i alil-disulfid. Crni luk sadrži još moćnije polifenole od svojih rođaka, belog luka i praziluka, kao i od paradajza, šargarepe i crvene paprike.

Ovi antioksidansi čine da je luk prirodan antihistaminik (sličan lekovima za prehladu i alergiju), i da deluje antiinflamatorni i kao antioksidans. Moćni polifenoli u crnom luku korisni su za celo telo i čine ga izuzetno efikasnim u prevenciji ili borbi protiv dijabetesa, raka, kardiovaskularnih i neuro-mišićnih bolesti.

Jedan od primarnih polifenolnih antioksidanasa u luku je kvercetin. Kvercetin je protivupalni sastojak koji ne samo što štiti od srčanih oboljenja, krvnih ugrušaka, hipertenzije, urinarnih bolesti, prostatitisa i raka, već je i jedan od najmoćnijih i najprirodnijih antihistaminika, koji pomaže u sprečavanju ili smanjenju alergijskih reakcija i astme.


Prema časopisu Najzdravija hrana na svetu (The World’s Healthiest Foods), luk je jedna od deset najboljih namirnica po sadržaju kvercetina, iako postoje razlike u zavisnosti od vrste luka i uslova uzgoja. A apsorpcija kvercetina iz luka u telo je duplo veća u odnosu na drugu hranu koja sadrži kvercetin, poput zelenog čaja i jabuke, kako je izvestio dr Merkola, prema informacijama sa Poljoprivrednog univerziteta Vageningen, Holandija.

Američko Nacionalno udruženje za luk (National Onions Assosiation) smatra da je luk glavni dijetetski anti-kancerogenik. Crni luk je, poput belog luka i ostalog povrća, vojnik protiv mnogih vrsta raka uključujući karcinom dojke, jajnika i materice i rak larinksa, jednjaka, želuca, debelog creva, bubrega i prostate. To je jednim delom posledica prisustva kvercetina, kao i nekoliko jedinjenja sumpora kao što su: dialil-disulfid (DDS), S-alilcistein (SAC) i S-metilcistein (SMC). Iako na fiziološkom planu nije tačno poznato, smatra se da ova jedinjenja inhibiraju rast tumora i mutaciju gena, dok se bore protiv slobodnih radikala.

Koliko luka se preporučuje u redovnoj ishrani?

Iako i „umerena“ konzumacija luka 1-2 puta nedeljno pomaže u borbi protiv tih vrsta karcinoma, najbolja praksa je uzimanje oko pola šolje luka na dan. Nije isuviše teško ubaciti malo zelenog luka (mladog luka) u jaja ujutru, dodati malo isečenog crvenog luka u salatu tokom ručka i jesti svežu salsu (sa lukom) kada je vreme za večeru. Kuvanje ne oduzima hranljivu moć luka, tako da dinstanje luka u supi i kuvanim jelima i dalje u velikoj meri doprinosi vašem zdravlju.


Crni, kao i beli luk, pomaže u sprečavanju srčanog udara, moždanog udara i pojave krvnih ugrušaka. Jedinjenja sumpora u luku veoma su efikasna u sprečavanju zgrušavanja krvnih pločica koja dovode do stvaranja ugrušaka, što znači da su veoma efikasna u sprečavanju srčanih oboljenja, moždanog udara i pojave krvnih ugrušaka u drugim delovima tela (periferna vaskularna bolest). Alijum i alil-disulfid takođe pomažu u stvaranju fleksibilnijih krvnih sudova, što dovodi do nižeg krvnog pritiska. Takođe se pokazalo da luk pomaže i u snižavanju triglicerida i LDL holesterola, posebno kada se uzima u okviru ishrane bogate povrćem i voćem.

Anti-inflamatorni efekti

Kvercetin zauzima najviši status antiinflamatornog, kao i antihistaminskog svojstva. To znači da on pomaže kod većine upalnih stanja, uključujući astmu, alergije, artritis, bolesti srca, Alchajmerovu bolest, rak i još mnogo toga. Onionin A, jedno od jedinjenja sumpora, inhibira formiranje makrofaga koji pokreću imunološke reakcije i inflamatorne odgovore, pomažući i osobama sa autoimunim oboljenjima. Ako želite da pročitate više o borbi protiv upala u vašem telu…

izvor: https://thenutritionwatchdog.com/onions



INFORMACIJE


Veleprodaja


O nama


Informacije o dostavi


Politika privatnosti


Pravila kupovine


KORISNIČKI SERVIS


Povraćaj


Način plaćanja


Kontakt


INSPIRACIJA


Inspiracija


PRATITE NAS

Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane



HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022

PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS