(0) (0)

ǀ Inspiracija

INSPIRACIJA

Inspiracija za otvaranje Hema-Kheye-Neye potekla je iz filozofije savremenog duhovnog učitelja Šri Činmoja.


Rođen 1931. kao Činmoj Kumar Goš u Istočnom Bengalu u oblasti Šakpure (današnji Bangladeš), Šri Činmoj je bio najmlađe od sedmoro dece. Nakon što je u dvanaestoj godini ostao bez oba roditelja, stupio je u Šri Aurobindo Ašram, duhovnu zajednicu u blizini Pondičerija u Južnoj Indiji. Tu je proveo narednih 20 godina u intezivnoj duhovnoj praksi koja se sastojala od dugih sati meditacije, sportskih treninga u različitim atletskim disciplinama, od pisanja poezije i eseja i od komponovanja duhovnih pesama.

U ranim tinejdžerskim godinama, Činmoj je imao mnoga duboka unutrašnja iskustva, a u godinama koje su usledile postigao je veoma napredna stanja u meditaciji. U Njujork se preselio 1964. da bi podelio svoje unutrašnje blago sa iskrenim tragaocima Zapada.

Šri Činmoj vidi težnju, neprekidnu žudnju srca za sve višim i dubljim stvarnostima, kao duhovnu silu koja leži u osnovi svega naprednog u oblasti religije, kulture, nauke i sporta. Kada ljudi žive u srcu i teže za neprekidnim samoprevazilaženjem, u stanju su da iznesu na površinu ono što je u njima najbolje i da pronađu svoj put ka istinskom zadovoljstvu. Po njegovim rečima:

Šri Činmoj je služio kao duhovni vodič u oko šezdeset zemalja širom sveta, ohrabrujući svoje učenike da vode izbalansiran stil života koji objedinjuje unutrašnju disciplinu molitve i meditacije sa dinamizmom savremenog života.

Šri Činmojev život je predstavljao izraz neograničene kreativnosti. Njegov enorman opus proteže se od muzike i poezije, preko slikarstva i književnosti, sve do sportskih i humanitarnih aktivnosti. Doprinos koji je dao na svakom od ovih polja veoma je impresivan i dalekosežan.

Šri Činmoj je često putovao širom sveta i održavao besplatne koncerte, predavanja i javne meditacije. Sretao se sa svetskim liderima i vođama na lokalnom nivou i vodio sa njima razgovore na temu duhovnosti. Šri Činmoj nije naplaćivao za svoje duhovno vođstvo, kao ni za svoje koncerte, predavanja i javne meditacije.

Šri Činmoj je ušao u mistični proces poznat kao Mahasamadi, proces kojim duhovni učitelji napuštaju telo, 11. oktobra 2007.


Želite da pročitate neku od Šri Činmojevih knjiga?


Knjige prevedene na naš jezik možete poručiti preko linka:

Biblioteka: Duhovnost za Novi MilenijumINFORMACIJE


Veleprodaja


O nama


Informacije o dostavi


Politika privatnosti


Pravila kupovine


KORISNIČKI SERVIS


Povraćaj


Način plaćanja


Kontakt


INSPIRACIJA


Inspiracija


PRATITE NAS

NEWSLETTER
HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022

PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS