Internet prodavnica zdrave hrane

prodavnica zdrave hrane wishlist (0) prodavnica zdrave hrane wishlist (0) Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane

prodavnica zdrave hrane ǀ Sve kategorije ǀ Zdravlje

Šta prema Ajurvedi NE JESTI zajedno

23.1.2023.

Autori teksta: Uša i Vašant Lad

Nije čudo što se danas na tržištu mogu videti mnogi dodaci ishrani za stomak i digestivne probleme, kao i tablete protiv gasova i one koje pomažu varenje. Većina ovakvih stanja najverovatnije počne od lošeg kombinovanja hrane. To je tema o kojoj se mnogo raspravlja usred rastuće brige o načinu ishrane i mnogim teorijama na tu temu.

Ajurveda, drevna holistička nauka isceljenja, nudi logičan pristup za određivanje pravilne dijete koja se zasniva na elementima koji čine konstituciju individue: vata, pita ili kafa. Taj pristup se u velikoj meri razlikuje od savremenog pogleda na izbalansiranu ishranu utemeljenom na namirnicama koje pripadaju različitim grupama hrane. Ajurveda veruje da je razumevanje pojedinca ključ za pronalazak istinski izbalansirane ishrane. Ona nas uči da želudačna vatra ili agni u stomaku i u digestivnom traktu predstavlja glavnu kapiju kroz koju hranjivi sastojci ulaze u tkivo i onda se prenose ka pojedinačnim ćelijama, da bi se telesne funkcije održale u životu. 

Prema Ajurvedi, sve vrste namirnica pojedinačno imaju svoj sopstveni ukus (rasu), energiju koja zagreva ili rashlađuje (viryu) i post-digestivni efekat (vipaku). Određene vrste hrane poseduju takođe i neobjašnjivi efekat (prabavu). Dakle, iako je tačno da agni neke individue u velikoj meri određuje koliko će se hrana dobro ili loše svariti, kombinovanje namirnica je takođe od ogromnog značaja. Kada dve ili više vrsta namirnica imaju različit ukus, tada se energija i post-digestivni efekat mešaju i agni može da se preoptereti inhibirajući sistem enzima, što dovodi do stvaranja toksina. A opet, ako se te iste namirnice jede odvojeno, one mogu na pravi način da stimilišu agni, mogu brže da se svare i čak mogu da pomognu u uništavanju štetne sluzi u telu (ame).


Pogrešno kombinovanje može da dovede do lošeg varenja, vrenja hrane, truljenja i stvaranje gasova, a ako se nastavi, može da dovede i do toksikemije i bolesti. Ako se banane na primer jedu sa mlekom, to smanjuje agni, menja crevnu floru, stvara toksine i može da prouzrokuje zakrčenost u sinusima, prehladu, kašalj i alergije. Iako te dve namirnice obe imaju sladak ukus i energiju koja rashlađuje, njihov post-digestivni efekat se veoma razlikuje – banane proizvode kiseli, a mleko slatki efekat. To stvara zabunu u našem sistemu za varenje i može da izazove stvaranje toksina, alergije i druge tipove neravnoteže.

Slično tome, mleko ne treba jesti zajedno sa dinjama. One obe rashlađuju, ali mleko je laksativ, a dinje su diuretik. Mleku je potrebno više vremena da se svari. Osim toga, stomačna kiselina potebna za varenje dinje prouzrokovaće sirenje mleka, tako da je savet Ajurvede da se mleko ne uzima sa kiselom hranom. Te nekompatibilne kombinacije namirnica ne samo što uznemiravaju varenje, nego prouzrokuju i zabunu u inteligenciji naših ćelija, što može da dovede do mnogo različitih bolesti.

Pre nego što kažete: “Ovo je baš SUVIŠE komplikovano, kako ikada sve to da shvatim?”, postoje određene korisne smernice koje mogu da vas uvedu u te načine poimanja. A setite se da je Ajurveda snažni zagovarač sistema “samo polako” škole razmišljanja.

Možda ćete poželeti da počnete sa kombinovanjem hrane tako što ćete jesti samo voće, jer mnoge vrste voća kada se pomešaju sa drugim namirnicama stvaraju kiselo i nesvarljivo “vino” u stomaku. Kada jednom usvojite te promene u svoje navike u ishrani, pokušajte da primenite i druge savete sa liste dole. Kao generalni princip, izbegavajte da jedete mnogo sirove hrane sa kuvanom ili sveže hrane sa ostacima.

Različiti faktori mogu da smanje efekte lošeg kombinovanja hrane.

Snažna digestivna vatra (ako imamo sreće) može biti najmoćnija od svih alatki koja može da se izbori sa lošim kombinovanjem hrane.

Količine pojedinih vrsta hrane u kombinovanju može ponekad značajno pomogne. Ista količina gija i meda je loša kombinacija – gi rashlađuje, a med greje – dok kad se pomešaju u odnosu 2:1, to nije toksično. Koji je razlog? Onaj neobjašnjivi, prabav.


U Ajurvedskim receptima, veoma često se hrani dodaju začini i lekovite trave koje pomažu da ona bude kompatibilna ili da bi se olakšao snažan efekat veoma začinjene hrane uz pomoć npr. rashlađujućeg lista korijandera.

Ako se naša tela naviknu na određene kombinacije hrane kroz mnogogodišnju upotrebu, kao na primer jesti sir sa jabukama, onda se naše telo najverovatnije prilagodilo na neki način ili je steklo naviku na to. To ne znači da treba da nastavimo sa takvom praksom, ali objašnjava zašto neko ko prvi put jede jabuke sa sirom može da doživi teži oblik problema sa varenjem, dok neko ko je već razvio dugogodišnju naviku vari ovu kombinaciju na odgovarajući način.

Sastojci sa protivdejstvom kao što su kardamon u kafi ili gi i crni biber uz krompir, često pomažu da se olakšaju neki negativni efekti. (Kafa deluje na sistem stimulativno, a na kraju ga slabi, a krompiri stvaraju gasove.)

Ako se namirnice sa različitim osobinama od kojih neke možda čak i pogoršavaju stanje, kao npr. mešavine povrća, kuvaju u istom loncu zajedno, one su sklone da nauče kako da se slažu. Korišćenje začina i lekovitih trava pomaže i u tom slučaju.

Ako povremeno pojedemo “lošu” kombinaciju, to obično ne poremeti varenje u velikoj meri.PAR KORISNIH SAVETA KAO POMOĆ VARENJUIdealno bi bilo da se stomak napuni 
1/3 hrane i 1/3 tečnosti 
a da 1/3 ostane prazna


Sledeća tabela prikazuje neke* od važnih kombinacija namirnica koje po Ajurvedi nisu kompatibilne.

IZBEGAVATI:

SA:

Mahunarke

Voćem; sirom, jajima, ribom, mesom, jogurtom

Jaja

Voćem, posebno dinjama; mahurnakama, sirom, ribom, kičarijem, MLEKOM, mesom, jogurtom

Voće

Po pravilu, ni sa čim drugim. (Postoje izuzeci kao što su određene kombinacije u kuvanju, kao i urme sa mlekom, koje imaju istovetnu rasu, virju u vipaku.)

Žitarice

Voće; tapioka

Med**

Sa jednakom količinom gija po težini (npr 1 kašičica meda sa 3 kašičice gija); med** koji je provrio ili se kuvao

Vrući napici

Mangom; sirom, ribom, mesom, glutenom, kiselim mlekom

Limun

Krastavcem, mlekom, paradajzom, kiselim mlekom

Dinje i lubenice

NI SA ČIM – pogotovo sa mlečnim proizvodima, jajima, prženom hranom, žitaricama, glutenom. Dinje i lubenice više od bilo kog drugog voća moraju da se jedu same za sebe ili da se od njih odustane.

Mleko

BANANAMA, trešnjama, kiselim voćem; hlebom sa kvascem, ribom, kičarijem, mesom, kiselim mlekom

Povrće iz grupe tzv. noćnih senki, npr. krompir, paradajz, patlidžan, paprika

Dinjama i lubenicama; krastavcima; mlečnim proizvodima

Rotkvice

Bananama, suvim grožđem; mlekom

Tapioka

Voćem, pogotovo bananama i mangom; mahunarkama, suvim grožđem, sirovim indijskim orahom, tamno smeđim šećerom

Kiselo mleko

Voćem; sirom, jajima, ribom, vrućim napicima, mesom, MLEKOM, biljkama iz grupe noćnih senki (krompir,  paradajz, patlidžan...)

  

*Namirnice ispisane VELIKIM SLOVIMA predstavljaju najgore kombinacije

**Prema drevnoj Ajurvedskoj literaturi, MED se nikada ne sme kuvati. Ako se skuva, njegovi molekuli se pretvore u nehomogenizovani lepak koji se zalepi za mukoznu membranu i zaguši suptilne kanale, stvarajući toksine. 


NEKUVANI MED je nektar. 

Kuvani med se smatra otrovom.


©1997, 2016. Ispravljeni izvodi štampani uz dozvolu: Ayurvedic Cooking for Self-Healing by Usha and Dr. Vasant Lad, 1997.

www.ayurveda.com/resources/food-and-nutrition/incompatible-food-combiningINFORMACIJE


Veleprodaja


O nama


Informacije o dostavi


Politika privatnosti


Pravila kupovine


KORISNIČKI SERVIS


Povraćaj


Način plaćanja


Kontakt


INSPIRACIJA


Inspiracija


PRATITE NAS

Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hraneHEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022

PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS