Glavna prednost eritritola je ta što je njegov glikemijski indeks nula – odnosno što ne podiže nivo šećera u krvi, pa je pogodan i za dijabetičare.
Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je 2023. odredila gornju bezbednu granicu unosa eritritola koja ne izaziva stomačne poremećaje koja iznosi 0,5 g po kilogramu telesne težine, što za osobu od 70 kg iznosi 35 grama dnevno.
Eritritol spada u grupu tzv. "šećernih alkohola". Nema nikakvu sličnost sa alkoholnim pićima i ne utiče na organizam kao alkohol, jer ne sadrži etanol. Tzv. "šećerni alkoholi" se prirodno nalaze u biljaka. Eritritol je supstanca koja se nalazi npr. u kruškama, lubenicama, grožđu, ali i u soja sosu (tamari i šoju). Prirodno se nalazi i u ljudskim tkivima i telesnim tečnostima.
Eritritol se koristi kao zaslađivač i pojačivač ukusa u hrani i napicima negde od 1990-tih, a odobrile su ga za upotrebu u ishrani regulatorne agencije više od 60 zemalja.
Upotrebljava se kao zaslađivač u kafi i čajevima, tečnim suplementima, mešanim sokovima, gaziranim napicima i aromatizovanim vodama.
Koristi se takođe kao zaslađivač u bombonama, keksima, kolačićima i žvakaćim gumama bez šećera.
Sastav: prirodni eritritol
Energ.vrednost 998kJ(237,62kcal )/ (11,88% referentnog dnevnog unosa)
Referentni unos za prosečnu odraslu osobu 8400kj / 2000kcal
Proteini 0 g / 0%
Ugljeni hidrati 99,82g / 0% od kojih šećeri 0 g / 0% od kojih polioli 99,82 g (0%) od kojih skrob 0g (0%)
Masti 0 g / 0% Od kojih zasićene masne kiseline 0g (0%)
Vlakna 0 g / 0% So 0 g / 0%
Koristi se kao beli šećer. Ne menja ukus kafe i hrane.
Komentar ili pitanje biće objavljeno ukoliko je u skladu sa politikom firme.
HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022
PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS