MUGI MISO je mnogo više od hrane. Njegova svojstva su daleko moćnija od same soje. Od drugih vrsta misoa se razlikuje po dodatku ječma i dužem periodu fermetnisanja zbog čega je tamniji po boji i bogatijeg ukusa.
ORGANSKI MUGI MISO Muso kompanije proizveden je fermentacijom soje, ječma i enzima kodži sa morskom solju, po autentičnom, tradicionalnom japanskom receptu. Jedna je od najkvalitetnijih vrsta misoa koji su na prirodan način prošli kroz proces fermentacije. Poznat je i kao Ječmeni miso.
Ječmeni (mugi) miso nastaje tako što se zrno soje pomeša sa zrnom ječma, doda mu se enzim kodži i morskoj soli i ostavi se da odstoji minimum 180 dana. Zbog svog jedinstvenog i bogatog ukusa, u Japanu je poznat kao miso u rustičnom stilu. Ječam sadrži više proteina od pirinča, što daje mugi misou jači i dublji ukus. Treba znati da je u osnovi svakog, pa i ovog misoa soja koja kroz proces fermentacije postaje mnogo lakša za varenje i zdravija.
Jedna kaščica misoa dnevno dovoljna je da pomogne vašem organizmu da stekne veliku količinu energije i da se zaštiti od bolesti.
Dodavanjem misoa u redovnu ishranu stičemo zdravlje, puni smo života i postajemo srećni! štiti imunitet, snažan je antioksidans otklanja umor pomaže varenje, reguliše funkionisanje creva snižava holesterol štiti od stomačnog čira, arterioskleroze i visokog krvnog pritiska smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja uprkos visokom sadržaju soli štiti od radijacije i nekih oblika kancera pozitivno utiče na mentalno zdravlje i fizičko blagostanje.
Redovnom upotrebom misoa u ishrani, posebno tamnijih vrsta koje su fermentisale 180 ili više dana, smanjuje se rizik od raka pluća, debelog creva, stomaka i dojke.
Postoji jedna izreka u Japanu koja kaže da "miso drži doktora daleko od kuće". Kroz dugogodišnju upotrebu misoa ljudi su prepoznali da je on nezamenjiv u svakodnevnoj ishrani ukoliko želimo da živimo dugo i da nam život bude ispunjen zdravljem. U savremeno doba miso je na globalnom nivou prihvaćen kao zdrava namirnica.
ZAŠTITA OD RADIJACIJE
U vreme kada je 1945. bačena atomska bomba na teritoriji Japana, grupa lekara, pacijenata i zaposlenih u bolnicama u Nagasakiju svakodnevno se hranila miso supom sa morskim algama. Ti ljudi koji su se pridržavali ove dijete nisu imali negativne posledice od trovanja radijacijom! Nakon nesreće u Černobilu, potražnja za misoom prevazišla je tadašnje zalihe na dalekom Istoku s obzirom da je Evropa počela da uvozi velike količine misoa.
Prema istraživanjima, miso ubrzava izbacivanje radioaktivnih supstanci iz tela, a osim toga antioksidans u sastavu misoa (HEMF) uništava kancerozne ćelije nastale od radijacije.
MISO je gusta fermentisana pasta koja se koristi kao začin, posebno popularna na dalekom Istoku. Dodaje peti ukus, u Japanu poznat kao “umami” svim jelima uključujući supe, čorbe, prelive za salate, povrće, kuvana jela, glazure i marinade. Neverovatno je hranjiv i na mnogo načina utiče povoljno na naše zdravlje, pre svega na bolje varenje i snažniji imunitet. Smatra se da je kompletan izvor proteina, jer sadrži sve esencijalne amino kiseline potrebne ljudskom zdravlju. Osim toga, proces fermentisanja tokom proizvodnje misoa olakšava organizmu da apsorbuje hranjive sastojke. Kroz proces fermentacije mnogostruko se povećava broj probiotika, zdravih bakterija koje na mnogo načina podržavaju ljudsko zdravlje.
Sastojci: fermentisana soja, ječam i enzim kodži sa morskom solju Odličan je izvor minerala, pre svega cinka, fosfora, bakra i mangana Bogat biljnim proteinima i vlaknima Važan izvor fitonutrijenata i zdravih mikroorganizama (probiotika) Sadrži vitamine B grupe, E vitamin, K vitamin i Folnu kiselinu
Miso supa se priprema brzo i lako (2min).
Zagrejte vodu i kad je skinete sa vatre dodajte kašičicu miso paste po porciji.
To je sve, uživajte u supi!
Malo duža varijanta: skuvajte iseckan mladi luk, šitake pečurke, tofu, šargarepu i dajkon (ili povrće po izboru) i dodajte na kraju miso pastu (kašičica misoa po porciji).
Važno je da miso ne provri, da se ne bi uništile zdrave bakterije i enzimi i da ne dodajete so, jer je miso sam po sebi dovoljno slan.
Istočnjački preliv za salate i hladna jela: pomešajte malo misoa sa maslinovim uljem, lanenim uljem, djumbirom i belim lukom.
Sendiviči sa misom i tanom (tahinijem) se pripremaju lako. Samo namažite miso na parče hleba i prelijte ga tanom. Za dodatni užitak dodajte sečeni avokado. Najlakši način za uzimanje misoa je da se napravi sos i samo prelije preko povrća, žitarica, krompir pirea, salate...
Kuvanje misoa na velikim temperaturama uništava zdrave bakterije i enzime. Zbog toga se miso dodaje nakon kuvanja, kada hrana ne vri.
U proseku se stavlja jedna kašika misoa po osobi. Jelima sa misoom se ne dodaje so.
Komentar ili pitanje biće objavljeno ukoliko je u skladu sa politikom firme.
HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022
PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS