Tamno susamovo ulje je nerafinisano, devičansko ulje od pečenih semenki susama.
Blagotvorna svojstva susamovog ulja su mnogostruka:
U ajurvedskoj tradiciji susamovo ulje zauzima posebno mesto i nalazi vrlo široku primenu. Danas mnoga savremena istraživanja potvrđuju njegovu lekovitost. Seme susama se može koristiti sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja.
Sadrži esencijalne masne kiseline, E vitamin, i veliku količinu lecitina koje se u ulju nalazi u vidu lake sluzi a ulju daje izuzetnu stabilnost.
U makrobiotičkoj kuhinji susamovo ulje se izuzetno ceni zbog svoje održivosti i ukusa.
Sastav: ulje pečenog semena susama 100%
Susamovo seme je alergen.
Može se koristiti kako za prženje, pečenje i brzo dinstanje, tako i u salatama.
Koristi se u svim azijskim kuhinjama, a posebno se u kineskoj i japanskoj kuhinji susamovo ulje smatra najcenjenijim uljem za kuvanje.
Njegova blaga svojstva daju karakterističan ukus i miris mnogim specijalitetima Srednjeg i Dalekog Istoka.
Susamovo ulje je izuzetno cenjeno kao ulje za masažu. Ima prijatan miris, veoma se brzo upija, a kožu čini gipkom i mekom. Najbolje ga je nanositi na vlažnu kožu radi brže apsorpcije. Pošto ima antibakterijska, ativirusna i protivupalana svojstva, koristi se i u lečenju akni.
U Indiji se tradicionalno bebe i mala deca njime masiraju da bi im kosti bile snažne. U svakom slučaju, neuporedivo je zdravije od većine bebi ulja, pogotovu mineralnih, čiji je glavni sastojak - mineralno ulje - zapravo nusproizvod naftne industrije.
Koristi se kod bolova u zglobovima. Kod nekih tipova glavobolje pomaže da se mala količina susamovog ulja pažljivo utrlja u nos. U makrobiotici se susamovo ulje, delimično i zbog svoje velike stabilnosti, smatra najkvalitetnijim. Treba naglasiti da susamovo ulje ima visoku temperaturnu tačku dimljenja i da je zbog toga jedino ono, pored ulja semena grožđa, pogodno za prženje.
Detoksikacija putem mućkanja susamovog ulja u ustima, veoma je stara ajurvedska praksa. Funkcioniše tako što se mućkanjem ulja aktiviraju enzimi koji izvlače toksine iz krvi. Preporučuje se pre svega za higijenu zuba i desni, ali dokazano je da ima mnogo širi spektar dejstva na opšte zdravlje.
Detoksikacija se radi na sledeći način: 1 supena kašika ulja se mućka u ustima minimum 20 minuta, pri čemu treba strogo voditi računa da se ulje ne proguta. Po završetku ispljunuti ulje, koje bi trebalo da je belo. Usta prvo dobro isprati, a zatim zube dobro oprati. Postupak se uvek radi na prazan želudac. Čuvanje: Kao i sva hladno ceđena ulja, susamovo ulje ne treba izlagati svetlosti i toploti, a flašu uvek treba zatvoriti posle upotrebe da ne bi došlo do oksidacije.
Komentar ili pitanje biće objavljeno ukoliko je u skladu sa politikom firme.
HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022
PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS