Internet prodavnica zdrave hrane

prodavnica zdrave hrane wishlist (0) prodavnica zdrave hrane wishlist (0) Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane

prodavnica zdrave hrane ǀ Sve kategorije ǀ Zdravlje

HAJDE DA PIJEMO VODU

24.04.2024.


HAJDE DA PIJEMO VODU!

Hidriranje je važno tokom cele godine, a potreba za vodom je još veća tokom vrelih letnjih dana. Čim osetimo da smo žedni, znači da je već kasno, da je organizam već dehidrirao i da neće biti u stanju brzo da se oporavi čak ni nakon što unesemo dosta vode. Osim toga, jedino voda u čistom obliku može pravilno da hidrira organizam. Voda koja se nalazi u veštačkim napicima, čaju i kafi, pa čak i u sokovima, je zarobljena i nije dovoljno efikasna.

Kada pijemo dovoljnu količinu vode, smanjuje se lažan osećaj gladi. Smanjuje se potreba za stimulansima poput duvana, kofeina i šećera. Organizam dobija priliku da se pročisti i oslobodi nagomilanih toksina. Ćelije dišu jer su na pravi način hidrirane i nemamo onaj osećaj fantomske gladi i nedostatka energije u kome nam uvek nešto nedostaje. 

Organizam brzo dehidrira ako ne unosimo minimum dve litre vode na dan, ako imamo povišenu temperaturu, dijareju ili mučninu sa povraćanjem, ako pijemo dijuretike, fizički smo aktivni i mnogo se znojimo, a takođe i pri visokim spoljnim temperaturama i jakom suncu. Do dehidracije dolazi takođe i kada patimo od dijabetesa, kada se ne krećemo dovoljno i kada unosimo previše hrane, pogotovo konzervisane, začinjene i masne hrane, kada se hranimo supama iz kesice punim mononatrijum glutaminata, gotovim jelima i nezdravim napicima. Potreba za vodom se dodatno uvećava u starijem dobu života kada je narušena hormonska ravnoteža. 

Gubitkom vode, gube se i elektroliti koje je potrebno da nadoknadimo.

HIDRIRANJE TOKOM LETA

U situaciji kada postoji povećani rizik od dehidracije, ono što možemo da učinimo je da osim vode uzmemo i malo soli koja vezuje vodu, poneki slani zalogaj, i to čim osetimo znake vrtoglavice ili mučnine, glavobolju, dezorjentisanost ili blagu maglu u glavi! Ne bi trebalo da čekamo, jer ovi simptomi mogu neprimetno da dovedu do velikih zdravstvenih problema.

Tokom leta postoje i prirodne namirnice koje nadoknađuju vodu i elektrolite, a to su pre svega lubenice, dinje i krastavci. Tako npr. neki iskusni trkači na duge staze uzimaju redovno po krišku lubenice posute sa malo soli ili morskih algi, a trude se i da piju po par gutljaja vode na svakom kilometru. Povremeno nadoknađuju elektrolite sportskim napicima koji sadrže elektrolite uz minimalnu količinu šećera. Odmah nakon napornog treninga, sportisti brzo i lako nadoknade izgubljene elektrolite kroz npr. svežu salatu od krastavaca. Iz njihovog iskustva učimo da pri povećanim naporima organizmu više prija stalno unošenje manjih količina vode, nego da se odjednom nalijemo velikom količinom vode.


MALI SAVET ZA LETO!

  • Nosite uvek sa sobom flašu čiste vode ili vodu sa limunom i himalajskom solju ili vodu sa sirćetom i medom.


Kada osetimo pad energije usled dehidracije, česta greška je da se hvatamo za hladne napitke pune šećera ili osvežavajuće bombone i sladolede, sa pogrešnom idejom da ćemo se osvežiti. Na taj način samo zavaravamo organizam i dodatno ga opterećujemo. Nije ni čudo što ubrzo dobijemo glavobolju i osetimo težinu, upadnemo u stanje koje se teško podnosi... Međutim, kada smo dobro hidrirani, možemo tu i tamo da se počastimo i omiljenim sladoledom. :))INFORMACIJE


Veleprodaja


O nama


Informacije o dostavi


Politika privatnosti


Pravila kupovine


KORISNIČKI SERVIS


Povraćaj


Način plaćanja


Kontakt


INSPIRACIJA


Inspiracija


PRATITE NAS

Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hraneHEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022

PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS