Internet prodavnica zdrave hrane

prodavnica zdrave hrane wishlist (0) prodavnica zdrave hrane wishlist (0) Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane

prodavnica zdrave hrane ǀ Sve kategorije ǀ Zdravlje

Hrana za srce: BETA-GLUKANI

4.7.2023.

Koronarna bolest srca i BETA-GLUKANI

Ljudi koji pate od koronarne bolesti srca najčešće imaju probleme sa arterosklerozom krvnih sudova, koja nastaje usled taloženja masnih naslaga na zidovima krvnih sudova srca. Zadatak ovih krvnih sudova, odnosno koronarnih arterija, je da snabdevaju srčani mišić krvlju i da ishranjuju srce. Postoje dve koronarne arterije, leva i desna i obe izlaze iz aorte, najveće arterije u telu. One se granaju da bi ishranile sve delove srca.

Kada srčani mišić ne dobija dovoljno kiseonika usled suženja srčanih arterija i smanjenja protoka krvi, razvija se ishemijska bolest srca. Prvo se nelagoda oseća samo prilikom napora, ali sa napredovanjem bolesti, počinju da se osećaju neprijatni simptomi i u mirovanju. Kada se stanje pogorša, može doći do pucanja fibroznog tkiva i do infarkta.

Najčešći faktori rizika za razvoj arteroskleroze su godine života, povišen LDL holesterol, pušenje i pasivno izlaganje duvanskom dimu, hipertenzija, lipoprotein A koji doprinosi stvaranju tromba, povišen nivo homocisteina koji oštećuje unutrašnji sloj krvnih sudova i dovodi do stvaranja tromba, nedovoljna fizička aktivnost, dijabetes, infekcije poput helikobakterije i klamide, psihološki i socijalni faktori, gojaznost, estrogeni, bubrežna insuficijencija, alkohol, a naročito rakija i pivo.

Koronarna bolest srca se može ispoljiti kao angina pektoris, infarkt srca, aritmija, asimptomatksa ili nema ishemija, srčana slabost (insuficijencija) i iznenadna smrt.


BETA-GLUKANI u ovsu i ječmu

Beta-glukani ili β-glukani su rastvorljiva dijetalna vlakna koja se nalaze u samo ređe korišćenim žitaricama kao što su ovas i ječam. Oni regulišu probavu, smanjuju apsorpciju šećera, povećavaju osetljivost na insulin i što je najvažnije, smanjuju holesterol u krvi sprečavanjem apsorpcije holesterola u želucu i u crevima.

Postoji i drugi tip beta-glukana koji se nalaze u morskim algama, kvascu i u nekim gljivama, koji nemaju istu strukturu i zbog toga nisu rastvorljivi u vodi. Oni su odlični kao imunomodulatori, ali nemaju veći uticaj na smanjenje holesterola u krvi i stoga nemaju značajno dejstvo na koronarnu bolest srca.


β-glukani u ovsu imaju
repetitivnu strukturu
(autor: Mark Redmond)

Samo beta-glukani koji se prirodno nalaze u ovsu su rastvorljivi u vodi. Zahvaljujući njihovoj specifičnoj strukturi imaju svojstva da spuštaju ukupni holesterol smanjujući pre svega LDL loši holesterol, a samim tim i rizik od kardiovaskularnih oboljenja, Evropska agencija za bezbednost hrane objavila je zdravstenu izjavu vezanu za lekovita svojstva ovsenog β-glukana. 

 

Veliko interesovanje beta-glukane iz ovsa pojavilo se još 1981, kada je ustanovljeno da su kod jedne grupe obolelih muškaraca doveli do sniženja nivoa holesterola. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) je objavila izjavu da uzimanje 3 grama beta-glukana na dan smanjuje apsorpciju holesterola iz hrane i smanjuje rizik od koronarne bolesti. 

 

Ublažite rizik od razvoja koronarne bolesti srca

Najjednostavniji i najpristupačniji, a ujedno i najzdraviji način konzumiranja beta-glukana je kroz ovsene pahuljice i ovsene mekinje. Najsavremenija tehnologija kojom vrhunske svetske kompanije proizvode ovsene mekinje i ovsene pahuljice omogućava da se biološka vrednost beta-glukana potpuno očuva.


Nemačka kopanija FORTIN koja se bavi proizvodnjom ovsenih mekinja i prahuljica, modernizovala je svoju proizvodnju tako da koristi najsavremeniju tehnologiju radi potpunog očuvanja biološke vrednosti ovsa. FORTIN mekinje i pahuljice su sitne i lako rastvorljive, tako da ih nije potrebno kuvati, što omogućava dodatno očuvanje beta-glukana. Dovoljno je preliti ih jogurtom, mlekom, vodom, sokom ili čajem (ne vrelim) i sačekati par minuta. Osim toga, MEKINJE i PAHULJICE kompanije FORTIN su veoma ukusne, tako da možete da uživate u izvrsnom obroku. Dodajte po želji sveže ili sušeno voće, orašaste plodove ili kakao u prahu.


Dnevna potreba za BETA-GLUKANIMA

Na primer, 1 šolja (oko 80g) suvih ovsenih pahuljica sadrži 6.5g beta-glukana. S obzirom da je minimalna dnevna potreba za beta-glukanom 3g, kako bi se osetio njihov pozitivan uticaj na naše zdravlje dovoljno je svakog dana uzeti po pola šolje ovsenih pahuljica. Ovsene pahuljice mogu da se pripremaju na mnogo načina, ali je za zdravlje srca bitno da se termički ne obrađuje barem tih pola šolje ovsenih pahuljica na dan.

 

NAUČNA ISTRAŽIVANJA

Pažnja naučnika danas je usmerena na povoljne uticaje ovsa na zdravlje srca zbog visokog sadržaja beta-glukana koji se nalazi u ovsu i zbog toga što su nutricionisti u ovsu uočili jedinstveni izvor polifenola avenantramida u ljudskoj ishrani. Ovaj polifenol, kao i beta-glukani, takođe ima sposobnost da snižava LDL holesterol i da nudi niz zdravstvenih pogodnosti za zdravlje srca. Očigledno je da je ovas prirodna namirnica broj jedan u borbi protiv lošeg holesterola i srčanih oboljenja.

Bitno je znati da su proizvodi od ovsa koji sadrže zadovoljavajuće količine beta-glukana pre svega ovsene pahuljice, seckani ovas, ovsene mekinje. Kod muslija, kaša i peciva treba biti pažljiv u izboru. Beta-glukani će se najbolje očuvati u proizvodima koji su najmanje prerađeni i najmanje termički obrađeni.

Transformacija sirovog zrna ovsa u ukusne proizvode u kojima su očuvana nutritivna svojstva, a time i zdravstvene vrednosti ovsa pruža potrošačima jednostavno rešenje da po povoljnim cenama dođu do dragocenog sastojka beta-glukana. 


INFORMACIJE


Veleprodaja


O nama


Informacije o dostavi


Politika privatnosti


Pravila kupovine


KORISNIČKI SERVIS


Povraćaj


Način plaćanja


Kontakt


INSPIRACIJA


Inspiracija


PRATITE NAS

Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hraneHEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022

PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS