Neka istraživanja su pokazala da je amarant veoma dobar za ishranu dece, jer se ovi proteini lako usvajaju. Sadrži više masnoće od ostalih žitarica, a to su dobre masnoće koje povoljno utiču na nivoe holesterola.
Osim deci, amarant se preporučuje i trudnicama, dojiljama i svima koji su izloženi većim psihofizičkim naporima.
Amarant je izvor fitosterola, biljnih hemikalija za koje je poznato da imaju svojstva snižavanja holesterola. Ova žitarica bogata je bioaktivnim peptidima, koji deluju antiinflamatorno, a nedavno se pokazalo i da imaju antihipertenzivna svojstva.
Amarant sadrži veliku količinu beta karotina i luteina, značajnih antioksidanasa. Porcija od 60 g kuvanog amaranta sadrži 80% dnevnih potreba za kalcijumom.
Sastav: 100% amarant organski Može da sadrži u tragovima soju, gluten, susam, kikiriki, lešnik i badem
Priprema: Zrna očistiti, oprati i sipati u sud sa ključalom vodom (1 deo zrna, 2-3 dela vode), za orašast ukus zrna propržiti u suvom tiganju. Koristi se za pripremu hleba i kolača, dodaje se supama, salatama i raznim jelima od žitarica.
Propržene na suvo i samlevene semenke amaranta se mogu koristiti kao zdrav i ukusan zgušnjivač za jela.
Komentar ili pitanje biće objavljeno ukoliko je u skladu sa politikom firme.
HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022
PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS