Vaša korpa
prirodna kozmetika > Nega tela

Eterra ULJE MAKADAMIJA 100ml

0.00
890.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Ulje makadamije mnogi smatraju nezamenljivim za dobro zdravlje – blago za kosu – melem za kožu.

Ulje makadamije – i za jelo i za telo

Neobični orašasti plod mnogi smatraju nezamenljivim za dobro zdravlje, a njegovo ulje je na ceni zbog visokih prehrambenih i lekovitih vrednosti Ulje je bogato oleinskom kiselinom za koju je dokazano da smanjuje upalne procese u organizmu, poboljšava memoriju, povećava nivo testosterona, umanjuje simptome astme i loš holesterol Većina ljudi zna koje su sve blagodeti zdravih masti u koje spada Ulje makadamije, a to su, pre svih, snižavanje holesterola, smanjenje upala i rizika od srčanih oboljenja.

Zato posebno treba obratiti pažnju na podatak da ovo ulje sadrži najveći nivo nezasićenih masti u poredjenju sa drugim uljima. Jedna njegova kašika u sebi ima 11 grama nezasićenih masti, dok kašika maslinovog ulja sadrži 9,8 grama. Bogato je oleinskom kiselinom za koju je dokazano da smanjuje upalne procese u organizmu, poboljšava memoriju, povećava nivo testosterona i umanjuje
simptome astme. Oleinska kiselina je takodje jedan od izvora „dobrog“ HDL holesterola i ima sposobnost da smanji nivo „lošeg“ LDL holesterola.

Mononezasićene kiseline poznate su i po tome što štite od nekolikih vrsta raka i srčanih bolesti i smanjuju rizik od metaboličkih poremećaja, kao što su rezistencija na insulin i dijabetes.
Istraživanja na dijabetičarima pokazalo je da pacijenti imaju manje oscilacija u vrednostima šećera u krvi ako njihova ishrana sadrži dovoljno mononezasićenih kiselina. Ulje makadamije sadrži i vitamine E i A i skvalen, koji služi za sintezu vitamina D i štiti od UV zraka.

Zbog visokog nivoa magnezijuma pomaže opštem zdravlju kostiju, tkiva i ćelija, a stabilizuje i centralni nervni sistem i srčani ritam. Ovo ulje uopšte ne sadrži zloglasne transmasti. Sadrži isti broj kalorija kao i maslinovo ulje, i to 120 po supenoj kašiki ulja. Ono u čemu Ulje makadamije uveliko prednjači ispred maslinovog, jeste viša tačka zagrevanaja, i to za 6,6˚C. To znači da ovo ulje možete
koristiti na visokim temperaturama bez bojazni da će „dobre“ masti i lekovita svojstva sagoreti. Slobodno ga možete koristiti kako za dinstanje, tako i za prženje.
I na kraju, jedan od razloga zbog kog bi trebalo da koristite ovo ulje jeste ukus koji neodoljivo podseća na makadamija orahe od kojih se pravi.

Prednosti – pomaže kod mršavljenja – smanjuje rizik od srčanih bolesti – neguje kožu i kosu – učvršćuje kosti – smanjuje simptome alergije i astme – pomaže kod dijabetesa – štiti od nekolikih vrsta raka.

Blago za kosu – Kosa žudi za nutrijentima iz Ulja makadamije. Mononezasićene kiseline iz ovog ulja štite teme i kosu od oštećenja, a brzo upijanje i duboko penetriranje pružaju kosi potrebnu
vlagu. Vitamin E pomladjuje i omekšava čak i onu najoštriju kosu, dok je palmitoleinska kiselina slična ljudskom sebumu.
Melem za kožu – Ovo ulje specifično je po neuobičajeno visokom sadržaju palmitoleinske kiseline koja se nalazi u sastavu lipida mlade kože. Starenjem kože udeo ove kiseline opada, zbog čega je Ulje makadamije izrazito pogodno za negu zrele kože.