Internet prodavnica zdrave hrane

prodavnica zdrave hrane wishlist (0) prodavnica zdrave hrane wishlist (0) Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane

prodavnica zdrave hrane ǀ Nazad ǀ LANENO ULJE NERAFINISANO
HLADNO PRESOVANO 250ml

LANENO ULJE NERAFINISANO
HLADNO PRESOVANO 250ml

LANENO ULJE NERAFINISANO <BR> HLADNO PRESOVANO 250ml

Facebook

CENA: 640.00 din

Laneno ulje je nerafinisano ulje dobijeno postupkom hladnog ceđenja neoljuštenih, sirovih semenki žutog lana na savremenim pužnim presama. Iako je lan jedna od najstarijih gajenih kultura, tek poslednjih decenija ponovo ulazi u širu upotrebu. Svoju zasluženu popularnost duguje činjenici da je najbogatiji biljni izvor omega 3 masnih kiselina. Ove esencijalne masne kiseline postale su deficitarne u ishrani savremenog čoveka tokom poslednjih pedesetak godina, rezultirajući, naučnici smatraju, u povećanoj stopi kardiovaskularnih oboljenja.

Trudnicama se preporučuje da uzimaju jednu kašičicu lanenog ulja na dan.

Zdravlje: Laneno ulje je najbogatiji biljni izvor omega 3 esencijalnih masnih kiselina. Esencijalne masne kiseline - omega 3 i 6 naše telo nije u stanju da proizvede, a neophodne su za njegovo normalno funkcionisanje. Zbog ključne uloge koju ove masne kiseline imaju u normalnom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, mozga, mrežnjače, žuči i drugih organa neophodno ih je unositi kroz hranu, i to u dovoljnim količinama. Omega 3 masne kiseline smatraju se posebno deficitarnim u ishrani savremenog čoveka, i zato ih lekari često preporučuju, najčešće za kardiovaskularne bolesti, jer je njihovo blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem mnogostruk: pospešuju kardiovaskularno zdravlje pomažu u održavanje normalnog funkcionisanja digestivnog trakta (tradicionalno se koristi kao laksativ) podržavaju zdravlje kože, kose i noktiju Zašto hladno ceđeno? Hladno ceđeno ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena. Tako dobijeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline kojima seme prirodno obiluje. Zašto nerafinisano? Za razliku od industrijski dobijenog ulja, koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, hladno ceđeno ulje je potpuno čisto i ne prolazi ni kroz jednu fazu rafinacije. Laneno ulje je zlatnožute boje i ima karakterističan, pomalo opor ukus. Dobijeno je postupkom hladnog ceđenja neoljuštenog semena lana. Kao i druga hladno ceđena ulja, ne prolazi ni kroz jednu fazu rafinisanja. Laneno ulje je neophodan sastojak Budvig protokola – dijete koju je razvila dr Johana Budvig za prirodnu prevenciju i lečenje mnogih savremenih bolesti. Johana Budvig (Johanna Budwig), molekularni biolog i lekar, razvila je poznati Budvig protokol za lečenje raka, pre svega, ali i mnogih drugih bolesti. Ključni sastojak njene dijete je laneno ulje pomešano sa mladim sirom. U skorije vreme Dvajt Lundel (Dwight Lundell), svetski priznat kardiohirurg, ponudio je novu teoriju o uzroku srčanih udara. On smatra da je glavni uzrok srčanih oboljenja - ne povišeni holesterol, već upalni procesi u arterijama, koji nastaju kao posledica obilja šećera i rafinisanih masti u našoj ishrani. On preporučuje omega 3 masne kiseline kao najefikasnije protivupalno sredstvo za arterije. Esencijalne masne kiseline su gradivni materijal mnogih organa, a najviše mozga. Preko 60% mozga čine esencijalne masne kiseline. Pored toga omotač svakog nerva u našem organizmu sazdan je od istih, svaka naša ćelija ima membranu u čiji sastav, ne samo da ulaze esencijalne masne kiseline, već igraju i ključnu ulogu u njenom metabolizmu. Esencijalne masne kiseline potrebne su za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji, između ostalog, utiču na dobro raspoloženje. Mnoga istraživanja rađena sa bolestima i poremećajima vezanim za nervni sistem, kao što su disleksija, autizam, anoreksija, hiperaktivnost, Alchajmer i opsesivno kompulsivni poremećaj, ukazuju na nedostatak, pre svega, omega 3 masnih kiselina kod bolesnika.

Sastav: 100% ulje semena lana Alergeni: može sadržati koštunjavo voće i susam u tragovima.

Laneno ulje se može koristiti kao salatno ulje ili se može piti 1-2 kašike dnevno. Preporučuje se uz obroke bogate proteinima (po Budvig dijeti najbolje uz mladi sir). Zbog osetljivosti omega 3 masnih kiselina, laneno ulje je najbolje držati u frižideru, u originalnoj ambalaži, van izvora toplote i sunčeve svetlosti. Laneno ulje koristi se isključivo nezagrejano, jer su omega 3 masne kiseline termo nestabilne. Takođe vrlo brzo oksidiraju, pa je neophodno jednom otvorenu flašu držati u frižideru. Laneno ulje se uglavnom uzima iz zdravstvenih razloga. Gurmani i kuvari ga retko preporučuju, te se ne mogu naći mnogi recepti s njim. Ima karakterističan ukus koji se mnogima u početku ne sviđa, ali na koji se svi uglavnom naviknu, a neki čak zavole. Neki ga koriste kao salatno ulje, neki ga stavljaju u jutarnji šejk. Mnogi stručnjaci smatraju da je ulja bogata sa omega 3 bolje uzimati uz hranu bogatu proteinima (sočivo, pasulj, jaja,meso) radi lakše apsorpcije. Mi preporučujemo da se uzima po protokolu Dr Johana Budvig: 2 supene kašike ulja izmiksane sa 4 supene kašike mladog nemasnog sira. U terapeutske svrhe uzima se 4-5 supene kašike ulja dnevno 2 meseca, kasnije nastaviti sa 1-2. Za pospešivanje zdravlja 1-2 kašike je dovoljno. Lepota: Kao i sva hladno ceđena ulja, laneno ulje se može koristiti u nezi kože i kose. Ima antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo te se može koristiti i kod upalnih procesa kože. Radi lakše apsorpcije najbolje ga je naneti na vlažnu kožu.

Tagovi

ulje sirce jestive gljive prirodni melemi ulja i tinkture proizvodi za trudnice

Komentari i pitanja korisnika


Unesite komentar ili pitanje

Komentar ili pitanje biće objavljeno ukoliko je u skladu sa politikom firme.
INFORMACIJE


Veleprodaja


O nama


Informacije o dostavi


Politika privatnosti


Pravila kupovine


KORISNIČKI SERVIS


Povraćaj


Način plaćanja


Kontakt


INSPIRACIJA


Inspiracija


PRATITE NAS

Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hrane Internet prodavnica zdrave hraneHEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022

PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS