U tradicionalnoj kineskoj medicini se koristi 4000 godina, a najnovija istraživanja potvrđuju njena lekovita svojstva: hipolipemično dejstvo – smanjuje i reguliše nivo holesterola i triglicerida; antialergijsko dejstvo – doprinosi smanjenju alergijskih manifestacija; imunomodulatorno – pomaže u poboljšanju imuniteta; hepatoprotektivno dejstvo – štiti ćelije jetre; smanjuje agregaciju trombocita – pomaže u sprečavanju nastanka tromba; antitumorsko – pomaže u sprečavanju nastanka tumora. Reiši gljiva pored navedenih ima i druga dejstva : Antitumorsko Reiši gljivu koriste zdrave osobe za pojačavanje svog imunog sistema, a sve češće se koristi kao pomoćna terapija kod pacijenata obolelih od karcinoma, posebno kod onih na hemioterapiji i zračenju. Utiče na opšte stanje organizma smanjujući zamor, neželjene efekte toksina i bolove. Imunomodulatorno Mogućnost regulacije imunog odgovora povoljno utiče na inhibiciju oslobađanja histamina kod alergija. Delotvorno je kod kijavica, nesanica, neurastenije, crevnih oboljenja i dr. Antioksidativno Aktivni sastojci reiši gljive, triterpeni i polisaharidi, deluju antioksidativno. Štite ćelije od oksidativnog stresa, a time umanjuju mogućnost mutacija i stvaranja karcinoma. Antiviralno i antibakterijsko Ova gljiva deluje antiinflamatorno i antimikrobno, sprečavajući razmnožavanje mnogih bakterija i virusa. Deluje kao prirodni antibiotik.
Ovo je 100% sušena Ganoderma lucidum – Reishi pečurka.
Kao čaj. Kao tonik. Kao dodatak supama i čorbama. Mogu se koristiti ucelo ili kao listići za spremanje čaja ili supe. Savetuje se upotreba sa vitaminom C. Ukoliko se koristi kao čaj obavezno koristiti limun, a ako vam je gorko, onda čaj zasladiti medom. Šećer nipošto ne koristiti kao zaslađivač! Budući da je reiši drvenasta gljiva, sprema se isključivo kuvanjem. Pored pripreme kao čaj može se spremati: U supi: Dodati sušene listiće reiši gljive supi ili čorbi i kuvati na laganoj vatri najmanje sat vremena a potom izvaditi listiće. Kao tonik: Staviti 15 g sušenih reiši-listića u vino ili na neko žestoko alkoholno piće i ostaviti 3-5 meseci da odstoji. Dozirati do 1 dl na dan ako je u pitanju bilo vino ili 0.5 dl ako je u pitanju žestoko piće. Reiši gljivu je najbolje potopiti preko noći u posudu sa oko 3 dl vode i ostaviti da odstoji do ujutru. U istoj vodi kuvati je na slaboj vatri oko 30 minuta u poklopljenoj posudi, da ne bi isparilo previše vode. Što se duže kuva više se aktivnih sastojaka dobije iz gljive. Ovako dobijen čaj može se zasladiti medom, a preporučljivo je dodati limun ili vitamin C radi bolje apsorpcije aktivnih sastojaka. Kod osoba koje samo žele da očuvaju svoj imunitet, dovoljna dnevna doza je 5 g (jedna desetina pakovanja) a kod već obolelih osoba ta količina može biti 15 g i više. Nema neželjenih dejstava, niti može doći do predoziranja. Ista količina reiši gljive može se kuvati dva puta, jer i drugi put luči korisne materije. Ukoliko želite da spremite veću količinu odjednom, ostatak možete čuvati u frižideru 3 dana. Preporučuje se konzumiranje pre jela, ujutru na prazan stomak, a kod osoba sa stomačnim problemima posle jela. Može se konzumirati i više puta na dan. Nisu poznati nikakvi negativni efekti Reishi gljive na ljudski organizam niti mogućnosti predoziranja. Voditi računa da uvek bude u zatvorenoj posudi van domašaja insekata. Budući da je reiši drvenasta gljiva, sprema se isključivo kuvanjem. Pored pripreme kao čaj može se spremati: U supi: Dodati sušene listiće reiši gljive supi ili čorbi i kuvati na laganoj vatri najmanje sat vremena a potom izvaditi listiće. Kao tonik: Staviti 15 g sušenih reiši-listića u vino ili na neko žestoko alkoholno piće i ostaviti 3-5 meseci da odstoji. Dozirati do 1 dl na dan ako je u pitanju bilo vino ili 0.5 dl ako je u pitanju žestoko piće. Reiši gljivu je najbolje potopiti preko noći u posudu sa oko 3 dl vode i ostaviti da odstoji do ujutru. U istoj vodi kuvati je na slaboj vatri oko 30 minuta u poklopljenoj posudi, da ne bi isparilo previše vode. Što se duže kuva više se aktivnih sastojaka dobije iz gljive. Ovako dobijen čaj može se zasladiti medom, a preporučljivo je dodati limun ili vitamin C radi bolje apsorpcije aktivnih sastojaka. Kod osoba koje samo žele da očuvaju svoj imunitet, dovoljna dnevna doza je 5 g (jedna desetina pakovanja) a kod već obolelih osoba ta količina može biti 15 g i više. Nema neželjenih dejstava, niti može doći do predoziranja. Ista količina reiši gljive može se kuvati dva puta, jer i drugi put luči korisne materije. Ukoliko želite da spremite veću količinu odjednom, ostatak možete čuvati u frižideru 3 dana. Preporučuje se konzumiranje pre jela, ujutru na prazan stomak, a kod osoba sa stomačnim problemima posle jela. Može se konzumirati i više puta na dan. Nisu poznati nikakvi negativni efekti Reishi gljive na ljudski organizam niti mogućnosti predoziranja. Voditi računa da uvek bude u zatvorenoj posudi van domašaja insekata.
Komentar ili pitanje biće objavljeno ukoliko je u skladu sa politikom firme.
HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022
PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS