Vaša korpa
knjige > Bibioteka DUHOVNOST ZA NOVI MILENIJUM

PTICA U KAVEZU I PTICA NA SLOBODI izbor poezije Šri Činmoja

0.00
590.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Obradujte ovim izborom poezije drage prijatelje koji vole da tragaju za dubljim istinama.

PTICA U KAVEZU I PTICA NA SLOBODI

Izbor poezije Šri Činmoja

Ovaj izbor iz obimnog pesničkog opusa Šri Činmoja biće dragocen podsticaj svima koji tragaju za uzvišenijim istinama i za uzvišenijim smislom života.

Kroz poeziju koja široko varira: od svečanog, klasično strogog engleskog metra, do modernog, aforističnog izraza u slobodnom stihu, autor osvetljava najširi spektar iskustava koja su dostupna čovekovom biću – preko nedoumica i lutanja u tami i neizvesnosti zemaljske egzistencije do ekstatičnih stanja koja ljudska svest doživljava kada dodje u dodir sa neprolaznom Svetlošću.

Poeme u ovoj knjizi predstavljaju izbor samog autora. One potiču iz perioda izmedju 1971 i 1998 i izabrane su iz velikog broja objavljenih knjiga i zbirki poezije ovog pesnika.

Knjiga je objavljena dvojezično, što pruža čitaocu mogućnost da se neposredno udubi u mistični smisao autorog poetskog izražavanja na originalnom engleskom jeziku, kao i da upozna njegov autentičan književni stil.

Ptica u kavezu
Plače za slobodom.
Oslobodjena ptica
Stremi miru.

The caged bird
Is crying for freedom.
The uncaged bird
Is striving for peace.

Šri Činmoj je posvetio poeme u ovoj knjizi svom starijem bratu, Ćitarandjanu Gošu, koji je za njega predstavljao figuru oca tokom odrastanja nakon što je sa 12 godina ostao bez oba roditelja.

Od svih književnih formi, poezija je za Šri Činmoja bila najomiljeniji medijum za duhovno izražavanje. Kao što i sam opaža:

 “Uvek kažem da čovek piše prozu, ali da poeziju piše Bog u čoveku i kroz čoveka.”

“Pesnik, da bi stvorio poetsko delo, mora da se prenese u carstvo Muze i da se u njemu izgubi... mora da bude kao plamen koji sagoreva sve osim samog sebe.”

- Šri Činmoj