1.7.2025.
‘Latte’ od ovsenog mleka! Uz pomoć ovog recepta za kremastu kafu od ovsenog mleka dobićete lagani, suptilno slatki ’latte’ od samo 2 sastojka. I TO BEZ espreso mašine!
Pravili smo mi nekada i po 2-3 latea na dan, i to uvek sa pravim mlekom. Međutim, koliko god je ukus mleka divan, stomak se buni i traži nešto novo.
Zato smo isprobali ’latte’ od biljnog mleka. U poslednje vreme se oduševljavamo upravo ovsenim mlekom.
Obožavamo ovaj recept!
- Dva jednostavna sastojka. Ako imate dobru kafu i kvalitetno ovseno mleko, ’latte’ je spreman u tren oka.
- Vruć ili leden. Svi volimo topao ’latte’, ali kad dođe leto, pijemo ga sa ledom.
- Lako se prilagođava. Dodavanjem javorovog sirupa ili nekog drugog prirodnog zaslađivača, dobićete svečani napitak, a ako ublendujete ovseno mleko sa kakaom, dobićete moku.
- Bez laktoze, posno i vegansko. Tako da niko nije isključen iz zabave.
- Sastojci koji su vam potrebni
- Espreso šotići ili skuvana kafa. Zabavno je kada se kafa pravi kao espreso, ali naš ’latte’ je fantastičan i sa jakom domaćom ili filter kafom.
- Ovseno mleko. Mleko na kome piše ‘barista’ je kremastije i neće izgubiti teksturu kada se doda u vrelu kafu. Ako ga ne nađete, upotrebite obično ovseno mleko ili napravite mleko od ovsenih pahuljica i vode, koristeći štap za miksanje, i samo ga dobro procedite u gazi.
- Zasladite po izboru. Ovas je sam po sebi zaista sladak, ali ako volite još slađi ’latte’, onda izaberite neki prirodni zaslađivač po želji. Neko će možda voleti ukus meda, a javorov sirup je odličan izbor za npr. vegane.

Kako se pravi ovseni ‘latte’
Prvi korak – Dodavanje espresa. Sipajte dve porcije espresa u dve šolje. Dodajte zaslađivač po želji. Umesto espresa, možete koristiti jaku domaću kafu.
Drugi korak – Prokuvano mleko. Stavite ovseno mleko u aparat za pravljenje pene od mleka. Zagrejte ga na 55 stepeni celzijusa, muteći pomalo da se stvori pena.
Treći korak – Dodavanje pene. Upotrebite kašiku (zadnju stranu) i zadržite penu da biste sipali toplo mleko u svaku šolju. Dodajte penu kašikim preko kafe.

Dodatne metode za pripremu
Ako nemate aparat za pravljenje pene za kafu, ne brinite! ’Latte’ je odličan i kada se pripremi na drugačiji način. Postoji nekoliko verzija:
Na plotni. Mleko u malenoj šerpi stavite na srednju vatru. Kada počne da krčka, snažno umutite dok se ne stvori pena. Nalijte toplo mleko u dve šolje kafe i sipajte penu odozgo.
Mikrotalasna pećnica. Ne preporučujemo mikrotalasnu pećnicu, ali ako ste baš navikli da je koristite, sipajte mleko u manju teglu, zatvorite teglu i dobro promućkajte da mleko postane penasto. Stavite umućeno mleko u mikrotalasnu pećnicu da se malo zagreje (30-60 sekundi). Vodite računa da obavezno skinete poklopac sa tegle ako je od metala. Sipajte toplo mleko u dve šoljice za espreso i prelijte penom.
Mutilica za kafu. Sipajte toplo ili hladno mleko u manju posudu i dobro ga umutite mutilicom za nes kafu. Dodajte umućeno mleko u dve šoljice kafe, ravnomerno raspoređujući penu u obe šoljice.
Mali saveti velikih majstora
- Ako koristite instant ili sveže kuvanu kafu, neka kafa obavezno bude baš jaka. Pola šolje tako skuvane jake kafe biće dovoljno za dva latea.
- Napravite ’latte’ bez kofeina. Upotrebite kafu bez kofeina.
- Ledeni ovseni ’latte’. Sipajte espreso preko kockica leda ili preko kockica zaleđene kafe i prelijte ovsenim mlekom i penom.
- Dodajte začine. Dodajte prstohvat cimeta, muškatnog oraščića ili kardamona. Stavite čia seme sa mešavinom začina da biste napravili čia ’latte’.

Dodatne varijante
- Capuccino. Koristite podjednaku količinu mleka i pene.
- Bela kafa. Preskočite penu i stavite više toplog mleka.
- Macchiato. Preskočite mleko u potpunosti i samo udvostručite količinu pene od ovsenog mleka.
- Café au lait. Dodajte nekoliko kašika prokuvanog ovsenog mleka bez pene.
- Mocha latte. Koristite ovseno mleko sa ukusom čokolade ili umutite ovseno mleko sa kakaom u prahu da biste dobili čokoladno ovseno mleko, i pratite dalje uputstva za pripremu.
- Vanilla latte. Koristite ovseno mleko sa ukusom ekstrakta vanile ili dodajte vanilin šećer kada kuvate mleko.
Kako čuvati
Čuvanje: Kad vam ostane višak kafe, čuvajte je u frižideru do tri dana u zatvorenoj posudi.
Podgrevanje: Zagrejte na vatri ili u mikrotalasnoj pećnici.
Izvor: thebigmansworld.com/oat-milk-latte/